Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jogi következménye...

Milyen jogi következménye lehet annak, ha eltörtem valakinek a karját?

Figyelt kérdés
Szórakozóhelyen egy pali megpróbált rányomulni a barátnőmre, megkértem hogy sürgősen távozzon, erre ő lökdösött, majd megpróbált megütni, én elkaptam a kezét visszafordítottam és eltörtem. Nos, amilyen személyiségű lehet ez az úriember valószínűleg feljelentést fog tenni, és mivel rajtam egy karcolás sincs és nem volt még hatósági ügyem, ezért nem tudom mi lesz a következménye...
2015. nov. 21. 15:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Súlyos testi sértés miatt eljárás indul ellened. Ha így történne, ne menj egyedül kihallgatásra, keress meg privátban, vagy vigyél magaddal másik ügyvédet.
2015. nov. 21. 15:56
 2/11 anonim ***** válasza:
67%

Testi sértés bűntette miatt vádat emelhetnek ellened, ha megtörténik a feljelentés a sértett részéről, akkor fognak is vádat emelni, mert ez már nem gondolnám, hogy magánvádas ügy lenne, szerintem közvádas lesz és akkor szabadságvesztést is kaphatsz akár.

Amit a legjobban teszel, hogy beismered, megbánást mutatsz és ha úgy van, akkor segíted a sértettet, akkor ez mind-mind enyhítő körülmény lesz.

2015. nov. 21. 16:04
 3/11 anonim ***** válasza:
43%

Ha megpróbált megütni, s te ezt védted ki, akkor ez jogos önvédelem.

Egyébként tudja, ki vagy? Volt kamera a helyiségben? Vannak tanúk?

2015. nov. 21. 16:19
 4/11 anonim ***** válasza:
60%

"Ha megpróbált megütni, s te ezt védted ki, akkor ez jogos önvédelem."

Nem jól tudod, nem mindig jogos az önvédelem. Ugyanis a kérdező karját nem törte el senki, vagyis semmilyen sérülése nem keletkezett, sőt, hozzá sem ért a másik... Ha én jogosan meg akarom magam védeni, akkor azt megtehetem anélkül is, hogy eltörném valakinek a kezét.

2015. nov. 21. 16:24
 5/11 anonim ***** válasza:
74%

"2013. július 1-jén lépett hatályba a Büntető Törvénykönyv módosítása (2012. évi C. törvény)

...

-Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

...

-Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

-A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől."

Mindegy, hogy a kérdező megsérült-e, ő csak kivédte az ellene irányuló támadást, értsd hátracsavarta az ütésre lendülő kezet, tehát nem szándékosan vagy bosszúból okozott sérülést.

2015. nov. 21. 16:54
 6/11 anonim ***** válasza:
20%
kapja be,keressd meg és törd el a másikat is.
2015. nov. 21. 17:12
 7/11 anonim ***** válasza:
64%

Linkelheted itt a Btk-t, akkor sincs olyan, hogy valaki csak felemelte rám a kezét, én meg eltöröm neki! Sok minden tényező számít itt is, olvasgasd akkor csak nyugodtan tovább a Btk-t, ott is leírják, hogy nem minden esetben jogos önvédelem az önvédelem!

De majd a bíróságon minden kiderül!

2015. nov. 21. 17:14
 8/11 anonim ***** válasza:
50%

Csonttörés miatt súlyos testi sértés bűntettéért lehet eljárást indítani, de mivel ez már közvádas, a könnyű testi sértéssel ellentétben, nem csak a sértett indíthatja, hanem bárki más vagy akár hivatalból is. A börtönök tele vannak, ezért letöltendőt nem adnak, max felfüggesztettet vagy próbára bocsátanak, esetleg ezek mellé pénzbüntetést.

A jogos védelem csak akkor büntethetőséget kizáró ok, ha ARÁNYOS a támadással, tehát ha valaki megpöcköl vagy meglökdös és eltöröd a karját, az nem fog megállni jogos védelemként.

A büntető következmények mellett a polgári jog szabályai alapján sérelemdíjért és vagyoni kárának megtérítéséért kártérítés jogcímen is perelhet.

2015. nov. 21. 18:43
 9/11 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Azért veszélyes ez, mert ha feljelentéssel indul, abban az lesz, hogy a másik békésen beszélgetett a lánnyal, a kérdező pedig féltékenységből megtámadta, amit ellökéssel próbált kivédeni, de nem sikerült védekezni, el is törték a karját.
2015. nov. 21. 19:43
 10/11 A kérdező kommentje:

Sok szemtanú volt és látták, hogy az illető ütött először, én végig higgadt voltam. Én valóban nem sérültem meg, mert már az első ütést visszafordítottam. Eddig nem történt semmi, szerintem kár aggódni, nem is lesz...

Köszönöm a válaszokat!

2015. nov. 23. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!