Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebben az esetben (bűncselekmén...

Ebben az esetben (bűncselekmény elkövetésének feljelentése) jöhetek e ki rosszul az ügyből?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a sógorom, aki elég ostoba és hirtelen haragú, utálja az öcsémet és egy kipattant veszekedés során, hirtelen felindultságból megüti őt és 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz neki és emiatt orvoshoz kell mennie.

Tegyük fel hogy feljelentést teszek emiatt a sógorom ellen (akinek már unja mindenki a zsarnok viselkedését és végre megtanulhatná tetteinek következményeit), viszont a család nem hajlandó tanúskodni és letagadják az egészet, tehát senki sem áll mellém (a hercehurca miatt, "mit mondanak majd a szomszédok", jellemgyengeség miatt, nem akrnak még jobban elmérgesedett viszonyt stb).

Emiatt lehet e rám nézve valami negatív jogi következménye?

Ha nem jelentem fel, akkor azzal vétséget megvalósítok hogy nem jelentettem a testi sértést?

2015. nov. 18. 16:06
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha az öcséd nem vesz látleletet akkor felejtsd el az egészet.
2015. nov. 18. 16:08
 2/6 anonim ***** válasza:

"Ha az öcséd nem vesz látleletet akkor felejtsd el az egészet."

Vagy ha nincs felvétel az esetről,amúgy tényleg semmi értelme.

2015. nov. 18. 16:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Emlékeim szerint nagykorú sértettnél csak ő tehet feljelentést.
2015. nov. 18. 17:53
 4/6 kovpet ***** válasza:

"Ha nem jelentem fel, akkor azzal vétséget megvalósítok hogy nem jelentettem a testi sértést?"

Nem, Magyarországon még az emberölést sem kötelező jelenteni.

De pl az államrend megdöntésére való előkészületet meg pár más dolgot igen.

2015. nov. 20. 11:44
 5/6 A kérdező kommentje:

thx a válaszokat.

neeeeee, emberolést sem kotelező jelenteni? ezt valahogy nehéz elhinnem. pl. ha lát vki vkit h megol egy másik embert, akkor nem vehetik elő hogy miért nem szólt a hatóságoknak? akkor társtettes is lehet a szemtanú

2015. nov. 20. 19:43
 6/6 kovpet ***** válasza:
A Büntető Törvénykönyv csak a súlyos államellenes bűncselekmények esetében ír elő feljelentési kötelezettséget, ilyenek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés (Btk.150.§). Más bűncselekmények esetében nincs feljelentési kötelezettség, a hatóság értesítését az állampolgár belátására bízzák. Ha valaki nem tesz feljelentést, az természetesen nem minősül bűnpártolásnak sem.
2015. nov. 20. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!