Lakásunkat albérletbe akarjuk kiadni (mi másutt laknánk). De félünk, ha a bérlő nem fizet, nem tudjuk kirakni. Haszonélvezeti jog létesítése megoldás arra, hogy kénytelen legyen beengedni?
Ha te vagy a tulajdonos, akkor eleve te vagy a haszonélvező!
Köss határozott idejű szerződést, amit csak akkor újítassz meg, ha rendesen viselkedik a bérlő, valamint kérj előre 3 hónapi bérleti díjat kauciónak! Ha valami gond van a fizetéssel, akkor a kaucióból lehet levonni, és van időd kitenni őket!
(Csak halkan jegyzem meg: a kisgép kölcsönzőben kérnek letétet: felénk általában 20000 ft-ot. Megkérdeztem mire jó az az összeg, amikor én elviszek egy százezres gépet? A kölcsönzős azt mondta 20000-ért megy ki az embere ha nem viszem vissza a gépet, és nehogy már ő fizesse a verőembert!)
A haszonélvezőnek NINCS TÖBB JOGA, mint a tulajdonosnak, nem is lehet!!!!!
A haszonélvezet egy un. korlátolt (idegen )dologbeli jog, azért korlátolt, mert nincs meg a haszonélvezőnek az a joga, ami egyébként a tulajdonjogot teljes tartalmú dologi joggá teszi : a rendelkezési jog.
Ne tévesszünk már meg gyanútlan embereket, ha egyszer segítséget kér!!
Ha a bérlő nem fizet, akkor ez azonnali felmondási ok. Előtte azonban írásban fel kell szólítani a teljesítésre, a következményekre való figyelmeztetéssel és határidőt adni neki, hogy fizessen.
Ilyenkor un. szankciós felmondás van, ami határidős. Ha a határidő végén nem megy el, akkor tulajdonvédelmi eszközökhöz folyamodhatsz ( jogos önhatalom - birtokvédelem ).
Dehogy kell haszonélvezet, meg ilyen baromságok. Ezt nem tudom, hogy honnan jött, de aki mondta, az nem tudta, hogy mit mondott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!