Nagykorú, ezáltal nem tanköteles tanulót kötelezhet
arra az iskola, hogy ne hagyhassa el az iskola épületét?
Figyelt kérdés
Ha kilép az ajtón, a portás nem engedi vissza. Az iskolán belül tilos pl cigizni. De kimenni is tilos. Ezáltal egy jogilag felnőtt ember személyi szabadsághoz való jogát megsértik. Viszont ha nem engedi vissza a portás, azzal a tanuláshoz való jogában korlátozza. Most jöhet az, hogy csak a jogainkkal jövünk. De 18 évesen, hagy döntsem már el, hogy kimegyek-e a szomszéd kisboltba, vagy elszívok-e egy szál cigit. Azt megértem, hogy aki még nincs 18 azt nem engedik, mert az az iskola felelőssége. De attól, hogy valaki iskolába jár és tanul még nem kellene börtönlakóként kezelni.
Az, hogy az ajtók zárva vannak tűzvédelmi szempontból is bajos. De hogy nem engednek ki, az személyi szabadság megsértése. A házirendbe benne van, hogy a tanuló a tanítás ideje alatt nem hagyhatja el az iskola területét. De ez felnőtt embereknél akkor is az én értelmezésem szerint törvénysértő.
Nem, te félreérted a szabadság fogalmát. Az emberek egymás közötti viszonyait különféle módon szabályozzák. Ezek a szabályok mindenkire érvényesek, ha nincs kikötve kivétel.
Az iskola a működésének optimalizálása érdekében jogosult szabályokat hozni, amely mindenkire vonatkozik, aki ott tartózkodik.
Olyanfajta szabadság nem létezik, amit te képzelsz. Illetve létezhet kellően öntudatos, helyzetfelismerő, és ennek megfelelően önkorlátozó emberek számára.
2015. okt. 13. 22:53
2/13 A kérdező kommentje:
De mivel elmúltam 18 így jogom van cigizni. Az iskola nem biztosít, mert nem biztosíthat erre bent lehetőséget. Viszont az iskola épületét a diákok nem hagyhatják el. A tanárok kijárhatnak cigizni. De ha nekem délelőtt 10-kor eszembe jut, hogy menni kell valahova, akkor a portás nem enged ki, mert mutassak kikérőt. Végül előadtam neki, hogy ha azonnal nem enged ki, rendőrt hívok, mert mint felnőtt ember ehhez nincs joga, kiengedett. Az egész 5 perc volt, egy szünetbe, mivel félhivatalos ügyet kellett intézzek a szomszéd épületbe. Így mivel az iskola elég rossz színvonalú, úgy döntöttem, hogy megpróbálom érvényesíteni e jogomat, és így kimehessek az utcára cigizni. Ha nem engedik meg, akkor dugiba cigizünk, ha lebukunk, fegyelmi. Viszont ha fegyelmit akarnak indítani, akkor én is tudok jópár jogsértésről...
2015. okt. 13. 23:05
3/13 anonim válasza:
Ez kozepsuli vagy okj?
2015. okt. 13. 23:08
4/13 Amarok Tonrar válasza:
Ha tanuló vagy, akkor vonatkozik rád az iskola házirendje életkortól függetlenül. Neked jogod van kimenni, ha annyira cigizned kell, a portásnak pedig joga van megtagadni a visszaengedésedet, mivel ő betartja a házirendet. Nincs itt semmilyen személyi szabadság korlátozása.
2015. okt. 13. 23:15
5/13 anonim válasza:
Ilyenre nem kötelezhetnek. Nyugodtan kimehetsz. Mitöbb vissza se kell jönnöd. Nagykorúként oda mész ahova akarsz, jogodban áll nem járni az iskolába. (bár ezt ők fogják eldönteni nem te)
2015. okt. 13. 23:21
6/13 A kérdező kommentje:
Középsuli. De mivel jogom van a tanuláshoz, így nem korlátozhatja azt sem, hogy visszamenjek ha elszívtam. Hiába házirend, ha ellenkezik a törvénnyel. Az iskolát nem érdekli, pedig már szóltam ez ügybe. Ez kb olyan, mint ha a munkahelyen azt mondanák, hogy nem cigizhetsz, nem mehetsz ki az épületből, csak egy 10x15 m-es területre, ami tele hiperpigmentáltakkal, csak a munkaidő végén. Ha elhagyod a munkahelyed, akkor kirugnak. Az mindegy, hogy épp a kocsiba hagytad a pénztárcád, vagy a biciklit felejtetted el lelakatolni, vagy cigizni akarsz.
2015. okt. 13. 23:22
7/13 Amarok Tonrar válasza:
Igen, jogod van tanulni. A joggal pedig kötelesség is jár, ami a házirend betartása. Ha nem tetszik, keress másik iskolát, aminek a házirendje kedvedre való. Iskolaidőben az iskola felelős érted, ezért nyilván nem fognak bárhová elengedni, mert te azt mondod.
2015. okt. 13. 23:36
8/13 anonim válasza:
Azért az ilyen házirend kiagyalói kicsit figyelembe vehetnék az alapvető emberi jogokat is, bár tudom, hogy ebben az országban ez nem divat, de azért ne legyünk már enynire söpredék rasszista, alsóbbrendű g.ecik, hogy ezekkel nem foglalkozunk. Tudom hogy itt az a menő aki minél jobban tud cigányozni, zsidózni stb, de normális helyeken attól még ez bűncselekmény!
2015. okt. 13. 23:42
9/13 Andizsuzsi válasza:
"Ez kb olyan, mint ha a munkahelyen azt mondanák, hogy nem cigizhetsz, nem mehetsz ki az épületből, csak egy 10x15 m-es területre"
Aha, szóval van dohányzásra kijelölt hely, csak az neked nem felel meg. Amúgy tudod te, hány olyan munkahely van, ahol nem lehet elhagyni a munkaterületet? A tanuláshoz valóban jogod van. Az viszont nem jelenti azt, hogy azt csinálsz az iskolában, amit akarsz. Jogod van a házirend ismeretében másik iskolába iratkozni.
2015. okt. 14. 09:23
10/13 anonim válasza:
Annyira imadom azokat a kerdeseket, ahol a diakok annyira baromira tisztaban vannak a "jogaikkal", de a kotelessegeiket mar nem tudjak.
Mint mar ezerszer mondtak, a hazirend vonatkozik rad is, tok mindegy mennyi idos vagy, hiaba pattogsz, hogy "Dehat a jogaim".
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!