Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért illegális a nyílt...

Miért illegális a nyílt diszkrimináció?

Figyelt kérdés

Ma már nem lehet beírni pl. egy álláshirdetésbe, hogy "50 felett ne", mert megbüntet az EBH.

Ezért az ilyen dolgok inkább rejtve történnek: szitálnak, azaz szimplán nem hívják vissza azokat, akik nem felelnek meg a kritériumoknak... Pl. állásinterjúkon, amikor indok nélkül azt mondják, hogy "sajnos nem te kellesz."

Vagy ott a másik élő példa, amikor bejelentettem, hogy elköltözök az albérletből, akkor a tulajdonos meghirdette azt, mikor a kijelentkezéskor végeztük el a szokásos teendőket, akkor kapott 2 telefont. Az első esetben egy férfi hangot hallottam a telefonban, neki azt mondta, hogy a lakás már le van foglalózva, és csak azért tartja fennt a hirdetést, mert hátha mégis lemondja. A második egy fiatal lány volt, akinek azt mondta, hogy "Rendben mikor tud, jönni?"

Amikor a kulcs átadása előtt rákérdeztem, hogy miért csinálta ezt az volt a válasz: "Mert a hirdetésbe nem írhatom bele, hogy csak nőt akarok lakásba, mert akkor megbüntetnek diszkrimináció miatt."

Nem lenne-e sokkal hatékonyabb, hogyha feketén-fehéren be lehetne írni, és akkor időt spórolna meg mind a két fél?

Másrészt így legalább ki lehet szűrni, ki az a hülye munkáltató/főbérlő/akármi, aki kor/nem/börszín alapján válogat a kompetenciák helyett...

2015. szept. 25. 13:19
 1/5 A kérdező kommentje:
A kérdésből kimaradt: természetesen azzal egyet értek, hogy a törvény előtt ne legyen diszkrimináció.
2015. szept. 25. 13:20
 2/5 anonim ***** válasza:

Mert az akinek mindegy az is elgondolkodna és tenne kitételt.

Pl van egy lakásod neked mindegy kiköltözik bele, de mikor mindig csak azt látod, hogy nö akkor lehet te is automatikusan úgy adod fel, hogy csak nö.

Vagy pl ha valaki állandóan abba ütközne munka keresés közben, hogy 50 alattit csak, akkor elvenné a kedvét nagyon hamar a további kereséstöl. Lehet 10 munkából csak 1 vesz fel 50 felettit, de ha a munkakeresö ezt tudná, tuti elmenne a kedve a további kereséstöl.

2015. szept. 25. 13:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Csak a negatív diszkrimináció illegális, a pozitívhoz az esetek többségében tapsolnak.

Egyébiránt értem a problémád és én sem tudom ez miért van így.

Ha feladok egy hirdetést akkor én, mint a fizetőképes kereslet nyilván az elvárásaimnak leginkább megfelelő terméket/szolgáltatást szeretném kapni. Miért nem fogalmazhatom meg pontosan az elvárásaim ha ezzel annak is időt spórolok aki a leírás alapján egyértelműen tudná, hogy nem Őt keresem.

Alapvetően az volna a célja a dolognak, hogy a negatív előítéletek ne nyerhessenek teret, de mint mindenben ebben is túllőttünk a célon...

2015. szept. 25. 14:50
 4/5 anonim ***** válasza:
"Csak a negatív diszkrimináció illegális, a pozitívhoz az esetek többségében tapsolnak." - nincs különbség a kettő között. Egy halmaz elemeinek pozitív diszkriminációja a komplementer halmaz elemeire nézve negatív, és viszont.
2015. szept. 25. 15:34
 5/5 anonim ***** válasza:
48%
Csak bizonyos csoportok ellen illegális. A magyarellenes diszkrimináció pl. nem tilos.
2015. szept. 25. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!