Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Törvénysértő ha hangfelvételt...

Törvénysértő ha hangfelvételt készítek saját privát beszélgetésekről?

Figyelt kérdés
Például ha egy egyetemi/autósiskola tanárral, munkatárssal, ügyintézővel stb. folytatott beszélgetést rögzítek, és azt később valamilyen célból felhasználom pl. bizonyítékként (nem bírósági úton), akkor nem követek el törvénysértést? Ezt azért kérdezem, mert 17 éves vagyok és van egy undorító tanárom, akinek a velem való párbeszédét szívesen felvettem volna egyszer, mert még lehet hogy szükség lenne rá.

2015. szept. 12. 00:25
 1/7 anonim ***** válasza:
Erre én is kíváncsi lennék.
2015. szept. 12. 01:25
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Magánhasználatra nem törvénysértő.
2015. szept. 12. 07:22
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha jogsértést tapasztalsz részéről, akkor a megfelelő helyen a hangfelvétel bizonyítéknak minősül.
2015. szept. 12. 07:23
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Az alapfelállás szerint nem készíthető hangfelvétel az érintett előzetes hozzájárulása nélkül. Így ez személyiségi jogokat sért. Viszont nemrég olvastam valahol, hogy ha direkt olyan céllal készít valaki hangfelvételt, hogy azt később egy bírósági perben vagy más hivatalos eljárásban bizonyítékként felhasználja, akkor nem minősül jogsértésnek.

De ezt azért ne vedd készpénznek, mert a neten is sok butaságot írhatnak még szakemberek is.

2015. szept. 12. 07:49
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha nincs bírói engedély a rögzítésre, akkor előtte érthetően tájékoztatni kell a másik felet a rögzítésről. Bizonyítékként csak bűncselekmények esetében használható fel a másik tudtán kívül rögzített felvétel.
2015. szept. 12. 13:46
 6/7 anonim ***** válasza:
72%

Felhasználás csak bűncselekmény esetén engedett. Egyéb esetekben a bírótól függ.

Mellesleg egy sima beszélgetés általában használhatatlan, mert nem hangzik el benne a résztvevők neve és készítés ideje. Az, hogy esetleg hasonlít benne a hang valakire, édeskevés.

2015. szept. 12. 13:48
 7/7 Effet válasza:
100%

Nem törvénytelen. Indoklás az alábbi BH-ban:

[link]

BH2014. 134.

Nem követi el a magántitok jogosulatlan megismerésének bűntettét az, aki a vele folytatott beszélgetés tartalmát titokban rögzíti, még akkor sem, ha erre más magánlakásában kerül sor [1978. évi IV. tv. 178/A. §].

2020. jún. 12. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!