A bíróság jogosan utasította el egy hiánypótlásomat arra hivatkozva, hogy lejárt 08.19-én a határidő, miközben ezen a napon adtam fel postán tértivevényesen a levelet?
Úgy tudtam, hogy a postára adás dátuma számít, nem írják, hogy addig kell beérkeznie hozzájuk. Ennyi erre vonatkozó infó van az eredeti végzésen:
"e végzés kézbesítésétől számított 15 napon belül..."
"Ha megadott határidőn belül nem nyilatkozik..."
Ahogy az elso mondta, attol fugg beerkezesi vagy postaraadasi hatarido volt-e.
Amugy joesellyel igen, egy birosag azert annyira nem amator, hogy ilyen alap dolgokat jogtalanul tegyen.
Egy ügyvéd honlapján ezt olvastam:
"A bírósághoz, az ügyészhez, illetőleg a nyomozó hatósághoz intézett beadványnak és az előttük teljesíthető eljárási cselekménynek a határideje a hivatali munkaidő végével jár le. NEM SZÁMÍT A HATÁRIDŐ ELMULASZTÁSÁNAK, HA A BEADVÁNYT A HATÁRIDŐ UTOLSÓ NAPJÁN POSTÁRA ADTÁK."
Na először is: nem tudom, milyen ügyről van szó, de ha polgári, akkor augusztus 19-én eleve nem tud lejárni a határidő, ugyanis ítélkezési szünet van augusztus 20-ig, és ez idő alatt a határidők nem telnek.
Másodszor pedig a postára adás dátuma számít, igen.
Kivéve!!! És ez fontos, mert lehet, hogy erről van szó: a kereset megindítására is bizonyos - ritka - esetekben határidő van (pl. sajtóper). Ez a határidő anyagi jogi, tehát 1. a beérkezés számít, 2. nem vonatkozik rá az ítélkezési szünet is. (Mivel ez még nem perbeli, hanem per megindítására vonatkozó határidő)
Szóval: attól függ, miről van szó.
A büntető megint más, ott pl. nem törvénykezési szünet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!