Használható-e vicces képhez az a fotóm, amellyel egy társkereső oldal online fiú-szépségversenyébe neveztem?
Beneveztem egy online szépségversenybe. A kiírás szerint a fiúknak a kedvenc fürdőgatyájukban kellett lefényképezkedniük. Hogy a szervezők biztosan tudják, a résztvevők nem valaki más képét küldik, még egy élő Skype-os interjút is kellett adni, hogy lássák, valóban én vagyok a képen szereplő személy.
A feltöltésnél bepipáztam egy olyan mondatot, hogy engedélyt adok a weboldalnak arra, hogy a fényképemet nyilvánosan bemutassa. Naná, hogy bepipáztam, mert enélkül fel sem lehetett tölteni képet, és különben is, a látogatók szavazatai döntöttek a nyertesről, így hát még szép, hogy ki kellett rakni a képemet a netre.
Nem is ez a bajom, hanem az, hogy hónapokkal e verseny után egy egészen másik honlap ezt a képet csinálta a szépségversenyre beküldött fotómból: [link]
Az arcomat csak én takartam ki most, egyébként az is rajta van. Mondanom sem kell, hogy sérti a méltóságomat, írtam is a viccoldalnak, onnan meg szó szerint ez a válasz jött:
"... Egy olyan honlapról szedtük a képet, ami bárki által elérhető. Te ott közszereplést vállaltál, nekünk pedig jogunk van egy ilyen képet vicc illusztrálásához használni. Üdv"
Arra a megjegyzésemre pedig, hogy szerintem nyilvánosan megrágalmaznak azzal, hogy impotens vagyok, ezt írt a viccoldal:
"Írtam már, hogy te csak illusztráció vagy egy poénhoz. Az ilyen kigyúrt csávókról az a sztereotípia él a társadalomban, hogy a szerektől, melyektől izmosodnak, nem áll fel a szerszámuk. Sosem fogod tudni ránk bizonyítani, hogy mi személyesen téged rágalmaztunk meg, mert mint láthatod, az oldalunk minden poénhoz más-más képet használ illusztrációnak, tehát nem személyesen valaki támadunk egyéneket. A te képed a nagy tökű testépítős poénhoz volt jó, nem kell részleteznem, miért. Magyarul: megfeleltél egy vicc illusztrálására, ami nem egyenlő a rágalommal!"
Az a kérdésem, hogy ez így van-e valóban, és tehetek-e bármit?
Az indoklásuk több sebből vérzik.
A kép felhasználásához a szépségverseny weboldalának adtál engedélyt, nem másnak. Bizonyára ott is megtalálható szabályzat, vagy utalás, hogy az oldalon lévő dolgokat csak engedéllyel használhatják fel.
Mellesleg nem vagy közszereplő, így más nincs mentesülve a rágalmazás alól.
"Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."
Mivel a szöveg is úgy kezdődik, hogy "Én...", így vehető személyes célzásnak.
Én jogot végeztem.
Még Amerikában is vita tárgyát képezi, hogy ha valaki önszántából kirak magáról az internetre egy fényképet, akkor az automatikusan vállalta-e azt a kockázatot, hogy abból akár viccet is csinálhatnak.
Sportolók esetében például ez régóta így van. Aki elmegy egy versenyre, az vállalja, hogy esetleg bakizni fog, aztán meg nevetség tárgya lesz a neten és tévés műsorokban.
Ha pedig olyan oldalon csináltak belőled viccet, ahol valóban azt az elvet követik, hogy egy-egy poénhoz megfelelő illusztrációt keresnek, akkor eléggé kicsi az esélye annak, hogy személy szerint téged akartak megrágalmazni. Ha esélyt kérdezel, szerintem max. 30%, hogy egy pert megnyernél ebben a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!