Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A közjegyzői díjat akkor is...

A közjegyzői díjat akkor is meg kell fizetni ha a hagyatékomra nem tartok igény (részletek lent)?

Figyelt kérdés
Egy távoli rokonom meghalt, és én is az örökösök közé tartozom. Nem mentem el a hagyatéki tárgyalásra, ugyanis megtudakoltam, hogy az örökség kb 30 ezer forint (8 emberre). Ilyen esetekben mi történik ha nem fizetem ki a közjegyzői díj rám eső részét? Igazából az lenne a legjobb ha egyszerűen levonnák abból a cirka 3-4 ezerből amit örökölnék és kész. Van még egy dolog amit szeretnék kérdezni. A temetési költségeket az önkormányzat behajthatja rajtunk (köztemetés volt)? Ugyanis a hagyatéki hitelezői igény bejelentőjeként fel van tüntetve az önkormányzat, de eddig ez irányú követelés nem történt. Igazából szabadulnék már az egésztől, nem kívánom felvenni ezt a kis pénzt se. Mit tanácsoltok?
2015. júl. 30. 17:10
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Az örökösök (tehát, akik ténylegesen örökölnek) fizetik a közjegyzői díjat főszabály szerint. (Persze a közjegyzőnek tök mindegy, ki fizet.)

A hagyatéki hitelezői igényt a hagyatékra jelentik be, tehát, ha visszautasítod az örökséget, akkor te nyilván nem.

De jó, ha tudod, hogy ha te visszautasítod, akkor belép a te helyettes örökösök, azaz például a kiskorú gyereked helyetted.

2015. júl. 30. 17:16
 2/4 anonim ***** válasza:
Aszitted akkor ingyé jegyeznek?
2015. júl. 30. 17:59
 3/4 A kérdező kommentje:

Nemrég a hagyatékátadó végzést kaptam meg levélben

Kiküldtek egy csekket a közjegyzői díjról. Ha most nem fizetek közjegyzői díjat, levonják a hagyatékból a részemet? Mert ez lenne a legegyszerűbb.

Az önkormányzat a temetéssel kapcsolatban hagyatéki hitelezői igényt jelentett be. (kb 150 ezer ft). Mivel ez a hagyatékból nem finanszírozható tartanom kell tőle, hogy tőlünk hajtják be?

A levélben ez áll: ... "Tekintettel arra, hogy a hagyatéki hitelező az ügyben tartott hagyatéki tárgyaláson szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, képviseletéről nem gondoskodott és irásbeli nyilatkozatot sem tett, így közte és az örökösök között egyezség nem jöhetett létre, ezért a közjegyző a hitelezőt igénye érvényesítésével a törvény egyéb útjára utasította,,

Na ez mit jelent?

2015. júl. 31. 20:43
 4/4 anonim ***** válasza:
Azt jelenti, hogy az Önkormányzatnak pert kell indítania ellenetek, ha érvényesíteni akarják az igényüket.
2015. aug. 2. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!