Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Német kiküldetésben vagyok...

Jojojjo kérdése:

Német kiküldetésben vagyok magyar cégtől. Gépjavitást vertek rám fizetés gyanánt. Magyar főnököm mondta ha maradok akkor csak részletekbe von kevesebbet, ha nem akkor amit tud azt levon.4000 eurót letud vonni? Annyit nem keresek felmondásig.

Figyelt kérdés
Mennyit tud levonni, és ha a teljes összeget szeretné, akkor az is menne neki? Tudja terhelni a számlámat vele? Vagy csak ez kamu duma? Vagy csak a devizaellátmányomból tudja levonni? Ha igen, azt is milyen mértékben?
2015. jún. 25. 23:59
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem...Miért akar levonni tőled pénzt?
2015. jún. 26. 01:36
 2/10 A kérdező kommentje:
Azért. mert a magyar cégnek amitől kiküldetésbe vagyok számláztak ki levonást. a magyar főnök mondta ezt nekem. hogy ha felmondok akkor amit tud azt levon tőlem, a 4000 eurót. amennyit csak lehet, ha meg semmisnek tekintjük a felmondásomat, akkor 100 eurójával fog vonni a maradék egy évben, mert fix szerződésem van, és még egy év van belőle. konkrétan a gépjavitási költséget akarják kifizettetni velem.
2015. jún. 26. 01:42
 3/10 anonim ***** válasza:
Retkes egy világ ez...
2015. jún. 26. 03:16
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

mondd meg neki, hogy vonja nyugodtan részletekben, és majd a munkaügyi bíróságon utólag rendezitek. ;-)

nem fog neki tetszeni...

2015. jún. 26. 08:50
 5/10 anonim ***** válasza:

De miert is toled vonja le?

Bizonyithatoan a te felelosseged, hogy szamlaztak valamit?

Benne van a szerzodesedben, hogy te vallalsz anyagi felelosseget?

2015. jún. 26. 11:07
 6/10 A kérdező kommentje:
A szerződés anyagi kár esetén ir felelősséget. de a vonás mértéke nincs feltűntetve, azt nem tudok hogy százalékosan tudnak e vonni, vagy ugy egybe ahogy van, és ameddig vagyok.
2015. jún. 26. 11:15
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, számodra felróható okból egy gépet kell megjavítani, melynek költségét rád terhelik. Ilyen esetben a munkabér 33%-a tiltható le.

"Számlára terhelni" csak végrehajtó tud, ehhez jogerős határozat szükséges a tartozásról.

Gondolom nem volt semmilyen jogi eljárás, csupán megegyeztetek a munkáltatóval, hogy részletekben törleszted. Bár ezzel lehet jobban is jártál, mert így nem terhel a végrehajtási költség és nem kerül ingó, ingatlan árverezésre.

2015. jún. 26. 13:18
 8/10 anonim ***** válasza:

Az teljesen biztos, hogy a munkáltató a hozzájárulásod nélkül nem vonhatja le a fizetésedből a javítás költségeit. Ehhez minimum egy jogerős bírósági ítélet alapján indított végrehajtás szükséges.

Az más kérdés, hogy ha egyébként valóban vétkes voltál, és nem tudod bizonyítani, hogy úgy jártál el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, akkor a pert meg fogja nyerni. Nem tudom, hogy mennyit keresel, de ilyenkor is csak négy havi távolléti díjban marasztalhatnak (távolléti díj=az ítélethozatalnál érvényes alapbér+pótlékáltalány, illetve az ítélethozatalt megelőző hat hónapra számított és átlagolt teljesítménybér+bérpótlék, tehát kb. 4 havi munkabéred). Ugyanakkor, ha a károkozásod szándékos vagy súlyosan gondatlan, akkor a teljes kárért felelsz.

Egyébként ebben az esetben (ha tényleg vonna a munkabéredből) a munkaviszonyodat azonnali hatállyal megszüntetheted (véleményem szerint). De jól gondold meg, hogy valóban jogosan követeli-e az összeget a kinti munkáltatód, mert ha igen, akkor felesleges bármit tenned.

2015. jún. 26. 22:42
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm nektek a hozzázólásokat. az a helyzet hogy a gépet akitől vették internetes kapcsolatban van a céggel, és igy letudnak küldeni diagnosztikát, azon feketén fehéren ott áll hogy akkor tört össze amikor én dolgoztam rajta. az már más kérdés hogy amikor a német dolgozott rajta, akkor is összetört de leállitotta mielőtt hibát irt volna ki. ezt nem tudom bizonyítani sajnos. tehát sakk mattba vagyok. vagy elfogadom a maradék egy évre szóló 100 eurós vonást, vagy fizetek mint a katonatiszt. igazából nem is a 100 euuróval lenne a baj, mert kiekeresném, hanem azzal hogy aljas mód csinálták ezt mert ugyis rámlehet kenni a dolgot, akár miattam akár nem miattam ment el a gép geometriája, ráadásul ott a cégtől küldött bizonyíték. sirni volna kedvem.
2015. jún. 27. 02:50
 10/10 anonim ***** válasza:
Milyen gép ez egyáltalán és milyen diagnosztikát?
2015. jún. 27. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!