Német kiküldetésben vagyok magyar cégtől. Gépjavitást vertek rám fizetés gyanánt. Magyar főnököm mondta ha maradok akkor csak részletekbe von kevesebbet, ha nem akkor amit tud azt levon.4000 eurót letud vonni? Annyit nem keresek felmondásig.
mondd meg neki, hogy vonja nyugodtan részletekben, és majd a munkaügyi bíróságon utólag rendezitek. ;-)
nem fog neki tetszeni...
De miert is toled vonja le?
Bizonyithatoan a te felelosseged, hogy szamlaztak valamit?
Benne van a szerzodesedben, hogy te vallalsz anyagi felelosseget?
Ha jól értem, számodra felróható okból egy gépet kell megjavítani, melynek költségét rád terhelik. Ilyen esetben a munkabér 33%-a tiltható le.
"Számlára terhelni" csak végrehajtó tud, ehhez jogerős határozat szükséges a tartozásról.
Gondolom nem volt semmilyen jogi eljárás, csupán megegyeztetek a munkáltatóval, hogy részletekben törleszted. Bár ezzel lehet jobban is jártál, mert így nem terhel a végrehajtási költség és nem kerül ingó, ingatlan árverezésre.
Az teljesen biztos, hogy a munkáltató a hozzájárulásod nélkül nem vonhatja le a fizetésedből a javítás költségeit. Ehhez minimum egy jogerős bírósági ítélet alapján indított végrehajtás szükséges.
Az más kérdés, hogy ha egyébként valóban vétkes voltál, és nem tudod bizonyítani, hogy úgy jártál el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, akkor a pert meg fogja nyerni. Nem tudom, hogy mennyit keresel, de ilyenkor is csak négy havi távolléti díjban marasztalhatnak (távolléti díj=az ítélethozatalnál érvényes alapbér+pótlékáltalány, illetve az ítélethozatalt megelőző hat hónapra számított és átlagolt teljesítménybér+bérpótlék, tehát kb. 4 havi munkabéred). Ugyanakkor, ha a károkozásod szándékos vagy súlyosan gondatlan, akkor a teljes kárért felelsz.
Egyébként ebben az esetben (ha tényleg vonna a munkabéredből) a munkaviszonyodat azonnali hatállyal megszüntetheted (véleményem szerint). De jól gondold meg, hogy valóban jogosan követeli-e az összeget a kinti munkáltatód, mert ha igen, akkor felesleges bármit tenned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!