Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lány ismerősöm 15 éves (oktobe...

Lány ismerősöm 15 éves (oktober 3an tölti a 16-ot) Elakar szökni a barátjával akitől terhes de a szülei nemtudják. Lehet belőle probléma?

Figyelt kérdés
fontoss lenne gyors ertelmes valasz
2015. jún. 23. 21:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
33%
Kissebségiek?
2015. jún. 23. 22:27
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Semmiképp nem a szökés a megoldás, abból csak baj lehet.

Teendők:

1. Hívjátok fel a Kék Vonal Gyermeksegély Szolgálat ingyenes számát; ott jogi tanácsot és védelmet kaphat a lány.

Ezután:

2. Keressék fel a gyámhivatalt (a barátnőd és a fiú); gyámhivatali engedéllyel köthetnek házasságot, és a gyámhivatal nagykorúsítja a lányt egyúttal.

Elvileg a 2. önmagában is járható út lenne, de mivel sajnos ki lehet fogni enyhén szólva "nem odavaló" gyámosokat, ezért tanácsos a Kék Vonallal beszélni előbb.

Mielőtt bárki is lehurrog: az ismeretségi körömben 3 lány volt/van, akik 15-16 évesen szültek, egyiküknek sem "ment tönkre" az élete.

2015. jún. 23. 22:55
 13/18 anonim ***** válasza:

A legrosszabb az elszökés. A szülei milyenek? A lánynak szüksége lehet a támogatásukra.

Ha együtt akarnak élni, kell a szülői engedély. A fiú eleget keres, hogy eltartsa magukat (kb 150 ezer Ft-ot?)? A lánynak nem ártana iskolába járni ha nem akar közmunkás lenni hátralevő életében vagy a pasijától függni anyagilag.

2015. jún. 23. 23:10
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

9-es: Emberrablás? Pedofília? Láttál te már Btk.-t csak úgy távolról is?

Nagykorúsítani még nem tudják, házasságot sem köthet, csak ha betöltötte a 16-ot. Nem tudom mi értelme lenne elszökni, valóban kerestethetik a rendőrséggel, akik ha megtalálják, hazaviszik. Bűncselekményt ezzel nem valósítanak meg, csak kiszúrnak a rendőrséggel, a szüleikkel, meg magukkal is. Abortuszra nem kötelezhető, viszont ha megszüli a gyereket, az már az ő felelőssége, és ilyen helyzetben valóban elképzelhető, hogy állami gondozásba kerül.

2015. jún. 23. 23:24
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Utánanéztem pontosabban, tényleg csak a 16. év betöltése után működhet a dolog. De az már "csak" bő 3 hónap. A házasságkötéssel pedig "automatikusan" nagykorúvá válik az érintett.

A gyámügyön meghallgatják a szülőket, és a döntéshozatalnál figyelembe veszik a véleményüket. (Nagyon fontos, hogy ez csak a házasságkötésre vonatkozik; abortuszra valóban nem kötelezheti egy szülő a gyerekét, de még a gyámhivatal sem.)

Megkerestem a Kék Vonal honlapját:

[link]

(Gyermekkrízis Alapítvány, bocs az előző válaszbeli névelírásért.)

És találtam egy régebbi kérdést hasonló témával:

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__53788..

Kérdező, nyilatkozz már a részletekről, légy szíves. :)

(Barát szüleinek hozzáállása, anyagi körülmények, támogatási lehetőségek; és nyugtass meg minket, hogy sikeresen lebeszélted a lányt a teljesen értelmetlen szökésről. :)

2015. jún. 24. 05:52
 16/18 anonim ***** válasza:
15%
Gondolhatod. Kb hat osztályuk lehet a kettejüknek. A srác közmunkás, a lány a faluvégen lakhat a romasoron.
2015. jún. 24. 08:32
 17/18 anonim ***** válasza:
Nem kellene ennyire rosszindulatúnak lenned, nem mindenki egyforma. Az én említett három ismerősöm (plusz az azóta eszembe jutott további kettő) közül kettőről biztosan tudom, hogy félbehagyták ugyan _középiskolát_ a szülés miatt, de utána leérettségiztek. A többiekről nincs infóm.
2015. jún. 26. 08:47
 18/18 Klinszki válasza:
CSAK PROBLÉMA LEHET BELŐLE!!!!
2015. júl. 11. 14:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!