Lány ismerősöm 15 éves (oktober 3an tölti a 16-ot) Elakar szökni a barátjával akitől terhes de a szülei nemtudják. Lehet belőle probléma?
Semmiképp nem a szökés a megoldás, abból csak baj lehet.
Teendők:
1. Hívjátok fel a Kék Vonal Gyermeksegély Szolgálat ingyenes számát; ott jogi tanácsot és védelmet kaphat a lány.
Ezután:
2. Keressék fel a gyámhivatalt (a barátnőd és a fiú); gyámhivatali engedéllyel köthetnek házasságot, és a gyámhivatal nagykorúsítja a lányt egyúttal.
Elvileg a 2. önmagában is járható út lenne, de mivel sajnos ki lehet fogni enyhén szólva "nem odavaló" gyámosokat, ezért tanácsos a Kék Vonallal beszélni előbb.
Mielőtt bárki is lehurrog: az ismeretségi körömben 3 lány volt/van, akik 15-16 évesen szültek, egyiküknek sem "ment tönkre" az élete.
A legrosszabb az elszökés. A szülei milyenek? A lánynak szüksége lehet a támogatásukra.
Ha együtt akarnak élni, kell a szülői engedély. A fiú eleget keres, hogy eltartsa magukat (kb 150 ezer Ft-ot?)? A lánynak nem ártana iskolába járni ha nem akar közmunkás lenni hátralevő életében vagy a pasijától függni anyagilag.
9-es: Emberrablás? Pedofília? Láttál te már Btk.-t csak úgy távolról is?
Nagykorúsítani még nem tudják, házasságot sem köthet, csak ha betöltötte a 16-ot. Nem tudom mi értelme lenne elszökni, valóban kerestethetik a rendőrséggel, akik ha megtalálják, hazaviszik. Bűncselekményt ezzel nem valósítanak meg, csak kiszúrnak a rendőrséggel, a szüleikkel, meg magukkal is. Abortuszra nem kötelezhető, viszont ha megszüli a gyereket, az már az ő felelőssége, és ilyen helyzetben valóban elképzelhető, hogy állami gondozásba kerül.
Utánanéztem pontosabban, tényleg csak a 16. év betöltése után működhet a dolog. De az már "csak" bő 3 hónap. A házasságkötéssel pedig "automatikusan" nagykorúvá válik az érintett.
A gyámügyön meghallgatják a szülőket, és a döntéshozatalnál figyelembe veszik a véleményüket. (Nagyon fontos, hogy ez csak a házasságkötésre vonatkozik; abortuszra valóban nem kötelezheti egy szülő a gyerekét, de még a gyámhivatal sem.)
Megkerestem a Kék Vonal honlapját:
(Gyermekkrízis Alapítvány, bocs az előző válaszbeli névelírásért.)
És találtam egy régebbi kérdést hasonló témával:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__53788..
Kérdező, nyilatkozz már a részletekről, légy szíves. :)
(Barát szüleinek hozzáállása, anyagi körülmények, támogatási lehetőségek; és nyugtass meg minket, hogy sikeresen lebeszélted a lányt a teljesen értelmetlen szökésről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!