Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nekem most akkor jár közgyógy...

Nekem most akkor jár közgyógy ellátás vagy sem?

Figyelt kérdés
Hallókészüléket szeretnék, ahol megcsináltatnám azt mondta a hölgy, hogy mivel munkanélküli vagyok szerinte nekem járna közgyógy ellátás, próbáljam meg. Lementem a járási hivatalba, ahol azt mondta a nő, hogy az a feltétele, hogy a 49.000 valahányszáz forintot ne haladja meg az egy főre jutó jövedelem (ennek meg is felelek), beszereztem a szakorvosi javaslatot, pénteken boldogan viszem vissza és errre azt mondja, hogy ja hát én azt elfelejtettem közölni, hogy nekem hallókészülék miatt kell a közgyógy, mert hogy még van egy olyan feltétel is, hogy 4600 Ft értékben havonta kell lennie gyógyszerköltségemnek és ezért nem kaphatok alanyi jogon közgyógyot, még az igénylésemet sem vette el. Most utánanéztem a neten és kétféle közgyógy van: alanyi- és normatív jogon járó. Szerintetek csak az ügyintéző próbál trükközni? Mert én nem hiszem, hogy ettől nagyobb rászorultság kellene..
2015. jún. 6. 23:04
 1/5 anonim ***** válasza:

Közgyógy igazolvánnyal igaz, hogy térítésmentesen igénybe lehet venni gyógyszer és egyes gyógyászati segédeszközöket, de a kérdező sem alanyi, sem normatív jogon nem jogosult közgyógyra.

Alanyi jogon az jogosult, akit felsorol a jogszabály (például aktív korúak ellátásában, rokkantsági járadékban, hadigondozottak ellátásában részesülő, megváltozott munkaképességű személy, etc.).

Normatív jogon pedig ahol a rendszeres gyógyítás havi elismert költsége a havi 2.850,- Ft-ot meghaladja, és az egy főre eső jövedelem nem éri el a 28.500,- Ft-ot/egyedül élő esetén a 42.750,- Ft-ot.

Ha ezek a feltételek nem állnak fent, ezt el kell felejteni.

Viszont javaslom a kormányhivatalnál megállapítható egyszeri segélyt! Most 04. 01-től változtattak sokat rajta (eddig az OEP-hez tartozott). Ha a kérdező biztosított, vagy nem biztosított, de jogosult egészségügyi szolgáltatásra, kérheti a megállapítását, "gyógyászati segédeszköz térítésének csökkentése" jogcímen. Ebben az esteben előbb meg kell vásárolni a hallókészüléket, és UTÓLAGOSAN térítik meg (ha megállapítják).

2015. jún. 7. 08:43
 2/5 A kérdező kommentje:
Már nem azért, de aktív korúak ellátásában részesülök és ezt el is mondtam (22.800 Ft). Tehát nem értem, hogy miért nem vette el az igénylésemet. Megpróbálok majd a jegyzőhöz fordulni a problémámmal.
2015. jún. 7. 13:50
 3/5 anonim ***** válasza:

Akkor megvan a probléma.

Az aktív korúak ellátása egy gyűjtőellátás, két ellátást jelent:

- foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT)

- egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás

A 22.800,- Ft az FHT összege.

Az 1993. év III. törvény 50. § (1) b) pedig úgy szó, hogy az aktív korúak ellátásában rendelkező EGÉSZSÉGKÁROSODOTT személy - azaz az aki az egészségkárosodási és gyerm.f. támogatást kapja aktív korúak ellátása címén - akt FHT-t, mint a Kérdező, sajos alanyi jogon nem jogosult rá.

Amint korábban írtam, egyszeri segélyt érdemes megpróbálni a kormányhivatalnál!

[link]

2015. jún. 7. 14:37
 4/5 anonim ***** válasza:
2015. jún. 7. 14:40
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen 3. válaszoló, meg fogom próbálni!
2015. jún. 8. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!