Miért illegális a külföldi cigi?
Ha van egy barátom aki kint él mondjuk Németországban és ő küld nekem haza 50 doboz cigit, akkor azt miért büntetik?
ha egy számítógépet küldene nekem, azért senki nem szólna egy szót sem, de ha cigarettát azért megbüntetnek? hogy van ez pontosan? mert a neten nem találtam seholsem erre választ.
Mert az állam az ABC termékekből (alkohol, benzin, cigi) nagyon magas jövedelmet realizál: adó plusz az illeték.
Ha külföldön veszik meg és onnan hozzák, kvázi nem a magyar államnak fizeted meg, bevételtől esik el. Ez az alapja a történetnek.
Én egyszer egy görögországi nyaralásra vittem magammal egy karton sört. Saját használatra, de akkor is...
Bűnt követtem el??
A problémázás oka a "kereskedelmi mennyiség" fogalmának figyelmen kívül hagyása.
Az Unión belül az áruk szabad mozgása azt jelenti, hogy pusztán a mozgást megakadályozni nem lehet. De adóztatni igen, és ha nem fizetik meg, ez a jogcím a visszatartásra.
Minden terméknek nemzetközileg rögzített mennyisége számít kereskedelmi mennyiségnek. Ez alatt a magánszemély szabadon vihet bármit, felette adóznia kell. Ha nem teszi, nem engedik szállítani.
Ez a mennyiség például a lőfegyvernél nulla (külön engedélyköteles szállítása). Tömény szeszeknél kisebb, például boroknál nagyobb. Cigarettából egy tételben 2 karton (ha jól tudom) még elmegy, de országonként kis mértékben változhat (attól függően, hogy az ország mennyire nehezíti a fogyasztást). Te két és fél kartont akartál szállítani. A pontos adatokat bármely vámhivatalnál megtudhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!