Harcoljak az igazamért? Többi lent.
Amit összeszámoltál tartozást felejtsed el.
Amit anyukádnak adtál az egyrészt ajándék volt (hacsak kifejezetten nem mondtad neki, hogy kölcsönbe adod, s kéred majd vissza vagy tessék megfizetni az árát), másrészt tartás (amire köteles vagy erkölcsi okokból (igen, erkölcsi ok, így szól a törvény), és visszakövetelni nem lehet, mint ahogy a gyermek tartását se lehet később számonkérni a gyermeken).
Most ha jól értem az a 180E az apukád után maradt rátok, ez hármótok sara.
A lakásba bevitt dolgok, mint írtam, ajándék, amit megörököltetek, 1/3-a a tiétek (vagy 2/3, nem tudom, hogy a daganatos tesó csak az ingatlanról mondott e le vagy mindenről).
És jól mondta, a semmirekellő tesó a birtokos, így birtokvédelmet kell kérnetek a jegyzőtől, ha be akartok jutni a házba. Cserébe viszont kérhettek többlethasználati díjat, bár nem hiszem hogy van e értelme.
Tekintve, hogy a testvér kerüli a munkát és nem lesz bevétele, ergo fizetni sem tud, nem éri meg a szarakodást.
Nagyon köszönöm a választ. Még valamit:Az apám már régen meghalt,ez a 180000ft az,hogy a lakás értéke 550000Ft,temetés össz.300000Ftés amit fizetünk anyám után hitel,eddig kifizettünk 190000ft.-ot,és még van 160000ft.Ebből hozta ki a közjegyző ezt a 180000ft-ot.
A beteg testvérem mindenről lemondott.
1) A 180E az 3-ok sara mint írtam (látom, hogy ennyi van hátra, de ez elvileg a halálakor fennálló összeg oszlik 3 felé, tehát valószínűleg több).
2) A lakásból 550000*2/3-al a tiétek, itt nincs senkinek tartozása senki felé sem, ez közös tulajdon.
3) Temetés 100-200E arányban osztozik köztetek
4) A 190E-es tartozás, amit eddig kifizettetek az a tiétek, csak a fennmaradó rész lesz közös tartozás. Nem tudom, hogy mennyi van ebből hátra...
5) Az a 160E az micsoda? Azzal külön tartozik nektek? Milyen jogcímen, hogy adtátok azt?
Többlethasználati díj: a közös tulajdonosok állapodnak meg abban, hogy a tulajdonjogot képző dolgot milyen arányban használják; eltérhetnek a tulajdoni hányadtól (Egyszerű példa: ti használjátok 2 hétig, utána ő egy hétig -> 1/3-2/3 arányban. Ha valamelyik fél "többet" használja a dolgot akkor a többlethasználatért kérhet pénzt; ez is elsősorban a felek megállapodása, végső soron a bíróság ítéli meg).
Én a helyetekben eladnám a házat, ha el lehet egyáltalán, nem tudom, hogy 550E forintos ház milyen állapotban lehet, van e rá vevő... Ha nem megy bele az eladásba akkor a közös tulajdon megszüntetését kell kérni a bíróságtól.
A 160000Ft a még fennálló hátralék a mama adósságából.
Nagyon szennyes dolog ez amit szépen,testvériesen szerettem volna megoldani(nincs erőm,sem pénzünk a Bírósági hercehurcákra) annak ellenére,hogy ezek miatt anyagiakban Nagyon rosszul állunk,(kb 1 év amíg kifizetjük a hiteleiket,adósságaikat) mert a tartozásukat úgy vélem a becsület úgy diktálja akárhogy is,de azt ki kell fizetni.És a másik tesóm állapota sajnos nagyon-nagyon nem jó.Elfáradtam,feladom.És köszönöm még egyszer a tanácsokat. Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!