Ha Vaterás aukción átvertek, mit tudok tenni, hova tudok fordulni?
hát ez vesztett ügy a számodra.
én is jártam már rosszabbul.Nem küldte el a terméket és a pénzt meg kifizettem.
egy negatívot kapott és amiért nem volt nagy összeg nem foglalkozott vele senki így buktam a pénzt.
Fizetési meghagyás útján a követelésedet a bírósági peres eljárásnál gyorsabban, olcsóbban érvényesítheted.
A fizetési meghagyás eljárás olyan nemperes eljárás amelyben a bíróság az egyoldalú kérelmedre az adósodat – a bizonyítási eljárás mellőzésével a kérelmedben foglalt követelés teljesítésére vagy azzal szembeni ellentmondásra hívja fel. Természetesen a fizetési meghagyás eljárást kezdeményező kérelmedhez csatolnod kell a követelésed bizonyítékait (szerződés, számla, szállítólevél, stb.)
Fizetési meghagyás azon bírósági útra tartozó, lejárt követeléseid érvényesítésének eszköze, amelyek pénz megfizetésére vagy ingó dolog kiadására irányulnak.
A fizetési meghagyás szabályai
Kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthető a pénz megfizetésére irányuló olyan követelésed, amelynek az összege a 200.000 forintot nem haladja meg. A bíróság azonban csak akkor tudja kibocsátani kérelmedre a fizetési meghagyást, ha az adósod lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye ismert.
A fizetési meghagyás eljárás illetékköteles, melynek mértéke a követelt összeg 3%-a, de legalább 3.000 forint, legfeljebb 450.000 forint, melyet az eljárás megindításakor köteles vagy illeték formájában leróni.
A fizetési meghagyás a bíróság által az adósod részére továbbításra kerül, aki ez ellen ellentmondással élhet (például: a fizetési meghagyásban foglaltaknak nem kíván eleget tenni, az abban megjelölt tartozását nem ismeri el, stb.) Ennek sajnos az a jogkövetkezménye, hogy megakadályozza a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését – amelynek hatálya a bíróság ítéletével azonos – és a fizetési meghagyásos eljárást polgári perré alakítja át.
Amennyiben a fizetési meghagyás eljárás polgári peres eljárássá alakul a bíróság felhív arra, hogy az illetéket 8 napon belül a peres eljárás illetékére egészítsed ki, ennek elmulasztása esetén a pert megszünteti. A polgári peres eljárás illetéke a követelt összeg (illetékalap) 6 %-a, de legalább 7.000 forint, legfeljebb 900.000 forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!