Mi a teendő ha átvertek az interneten? Mit kaphat érte aki megtette?
Üdvözletem.
Egy srác megadta nekem interneten a bankkártyáján lévő számokat, amik szükségesek egy online vásárláshoz.
Azt mondtam neki, 800ft-nál többe nem fog kerülni.
A kártyán van 38ezer forint.
Mi van, ha egy picivel többet emelek le róla?
Jogában áll feljelenteni? Hisz ő adta meg az adatait.
Mit kaphatok érte?
Elég komoly kérdés kérlek ne válaszoljatok hülyeségeket és tudom hogy elég nagy undorítóság, de engem is vertek már át.
A kérdésre váalszoljatok. Nem kérek kioktatást:)
Lenyúlni ?
Inkább nagyobb értékben tudsz vásárolni, illetve a telódat feltölteni.
Lopás.
Komolyan ennyire sötét vagy?
"elég nagy undorítóság, de engem is vertek"
Jaa, ez teljesen feljogosít, hogy lopj.
"Nem minősül lopásnak."
De igen, ráadásul adott a bizonyíték is. Ha kifogsz egy túlbuzgó ügyészt még felfüggesztettet is kaphatsz + pénzbírság + a kárt is vissza kell fizetned.
"A kérdésre váalszoljatok. Nem kérek kioktatást:)"
Inkább azt mondd meg ha tudod, hány forinttól számít lopásnak/csalásnak vagy bármi büntethetőnek.. mert ha feljelentenek az nem jó játék.
"Ő adta meg az adatait. Nem minősül lopásnak."
Csalásnak hívják. Ha nem fizeted neki vissza az okozott kárt, akkor polgári peres úton követelheti, a pert megnyeri, a perköltséget pedig te fizeted, ami esélyesne több, mint a lenyúlt 38000Ft. Emellett a rendőrség is megbüntethet, akár felfüggesztett is lehet belőle (ha nincs eddig is...).
Tehát abban egyeztetek meg, hogy 800Ft-ot ad neked a kártyájáról, amit egy bizonyos online rendelhető termékre kell fordítanod? Akkor bárminemű plusz pénzfelvétel esetén joga van feljelenteni, kártérítést követelni. Az, hogy ő adta meg az adatait, nem mentesít, ahogy a boltnak is kötelessége a jogtalanul leemelt összeget visszatéríteni.
Az, hogy téged is átvertek már, nem jogosít fel arra, hogy te is átverj másokat.
A lopás meghatározása: "Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el." ; az nem számít, hogy a kártyát meg a kódot megadta, a pénzt nem adta neked.
50 000 Ft alatt tulajdon elleni szabálysértésnek minősül, ez a te esetedben teljesen mindegy igazából, mind a kettőt büntetik. Pénzbírságra számíthatsz ebben az esetben, amely jóval meg fogja haladni az általad megszerzett összeget, illetve azt is vissza kell adnod a sértettnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!