Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » SOS! Mit lehet csinálni?...

SOS! Mit lehet csinálni? Mennyire felelős érte a fazon és milyen büntit érdemel? Mit kaphat?

Figyelt kérdés

Csoportos kiránduláson voltunk páran egy erdős területen, ahol az erdész bá', aki egy ócska sufniban lakik a környéken, bemutatta a kedvenc "kis" háziállatát, egy ocsmány harapós kutyát, amit persze ő barátságos háziállatnak mutatott be. Egy ronda, rosszul tartott, nagytestű kutya volt. Volt pár állatbarát a csoportban, akik lelkesedtek ezért, de a legtöbben elkerülték. Én a fentebb leírt véleményemet megmondtam a kutyáról is, meg a viskóról is, ahol lakik, és véleményalkotás közben nem vettem észre, hogy a kutya odajött mögém, és beleharapott a csuklómba! Ráadásul a jobb kezemet, amire szükségem is van. Annyira megijedtem, azt hittem az első percben, hogy elkapok valami fertőzést attól a koszos kutyától, amibe bele fogok halni vagy amputálni kell a kezem és hasonlók. Szóval be voltam teljesen ijedve, ott drámáztam, arról volt végül szó, hogy a kórházban összevarrták, injekciót adtak és most be van kötve. De nem hagy nyugodni a gondolat, hogy az a csövi ember figyelmeztethetett volna, hogy a kutya a közelembe jött, mert ő látta és ez amúgy is teljesen az ő felelőssége, büntetés illeti. Én mindenképp bosszút akarok állni, ez nem maradhat annyiban. A terveim:

- Elintéztetem szüleimmel, hogy többet ne dolgozhasson erdészként.

- A kutyát vigyék el, végezzék ki, altassák el.

- A fazont feljelentjük és kapjon pénz- vagy börtönbüntetést.

+ Az lenne a legjobb, ha mindegyik teljesülne, amit felsoroltam, de a második pont mindenképpen, de az első is dukál. Ezt nem hagyhatom. Ezért milyen büntetés járhat?

2015. márc. 15. 16:41
1 2
 11/13 hgwell ***** válasza:

Ha elcsalt akkor talán de ott volt az osztalyod akik felet nem erdekelte es ezt az osztalyfod is lathatta mivel nem enged el csak ugy messzire hiszen mulasztasert megvadolhatjak.Tehát először vádold meg az osztályfönököd és aztán a vadászőrt ha jót akarsz magadnak...de ha jót akarsz és nem lett komolyabb bajod akkor hagyod.

(Ha amputáltak volna akkor lehetne baj vagy ha egy éven belül az miatt lett csonkítva kezed orvosilag.

2022. máj. 6. 11:00
 12/13 anonim ***** válasza:

Alapvető szabály, hogy aki állatot tart, felelősséggel tartozik az állat által okozott kárért. A felelősségére alkalmazandó szabályok attól függnek, hogy háziállatról, vagy vadállatról van-e szó. Háziállat esetében ugyanis az általános szabályokat kell alkalmazni, vagyis az állattartó csak vétkessége esetén felel (Ptk. 351. § (1) bekezdés). Eszerint kimentheti magát, ha bizonyítja, hogy az állat tartása körében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható (Ptk. 339. § (1) bekezdés). Ez a szabály vonatkozik minden olyan állat tartására, amely nem minősül vadállatnak.

Az állat tartója legtöbbször a tulajdonos, de lehet az állat gondozója, bérlője, haszonbérlője is, sőt adott esetben az is, akire a tulajdonos azt huzamosabb távolléte miatt rábízta, sőt az is, aki az elkóborolt állatot befogadta és ha ideiglenesen is, de gondozza.

A gyakorlatban a legtöbbször a kutyák által okozott károk fordulnak elő. Egységes a bírói gyakorlat a tekintetben, hogy amennyiben a szabadban, póráz és szájkosár nélkül futkosó kutya megharapja a járókelőt, úgy azért a kutya gazdája felelősséggel tartozik. Megállapítható a felelőssége annak a kutyatartónak is, aki a kutyáját az udvarban szabadon tartja, és az megharapja az udvarba a nyitott kapun – akár engedély nélkül is – belépő idegent.

Ilyen esetben elvárható a tulajdonostól, hogy a kaput zárva tartsa, de legalábbis figyelmeztető táblát helyezzen el a kerítésen. A bekerítetlen területen tartott kutyát nem elegendő láncon tartani, hiszen az ilyen területre bárki akadály nélkül beléphet.

2022. máj. 6. 16:20
 13/13 hgwell ***** válasza:

Felelőssége igen de nem a büntethetősége.

Torveny nem mondja hogy maganteruleten koteles vagyok elzarva tartani a vagyonomat es ha valaki magatartasaval vagyonom ellen serelmez bent,elkuldhetem onnan.

2022. máj. 6. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!