Hogyan lehet saját családi címerem hivatalosan?
Szerintem sehogy. A címer a nemeseknél volt szokás, a nemességet pedig már régen eltörölték.
De értelme sincs neki.
(nem az előző kommentelő vagyok, csak a % azonos)
1. Magyarországon címeradományban csak a király részesíthet természetes személyeket
2. az állam, a települések, intézmények, testületek, egyházak, különböző közösségek stb. rendelkezhetnek címerrel
Értelmét én sem látom.
Régen - többek között - a király szolgálatában tett érdemeiért kapott egy személy nemességet és hozzá címert.
Ma ennek szerepét átvették az állami/katonai kitüntetések, melyekhez azonban már nem jár nemesi cím, címer és előjogok.
Az újonnan készíttetett "családi címert" szerintem
egyedi rajznak, művészeti alkotásnak minősül, ez esetben a szerzői jog az irányadó:
1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról
1. § (1) Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat.
(2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:
...
h) a rajzolás, festés, szobrászat, metszés, kőnyomás útján vagy más hasonló módon létrehozott alkotás és annak terve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!