Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehet saját családi...

Hogyan lehet saját családi címerem hivatalosan?

Figyelt kérdés
A címert elkészíteném, de érdekelne, hogy hogyan lehetne hivatlaosan is bejegyeztetni. A címerjog témában elég kevés írást találtam.
2015. márc. 2. 09:33
 1/6 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem sehogy. A címer a nemeseknél volt szokás, a nemességet pedig már régen eltörölték.

De értelme sincs neki.

2015. márc. 2. 09:42
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

(nem az előző kommentelő vagyok, csak a % azonos)

1. Magyarországon címeradományban csak a király részesíthet természetes személyeket

2. az állam, a települések, intézmények, testületek, egyházak, különböző közösségek stb. rendelkezhetnek címerrel

Értelmét én sem látom.

Régen - többek között - a király szolgálatában tett érdemeiért kapott egy személy nemességet és hozzá címert.

Ma ennek szerepét átvették az állami/katonai kitüntetések, melyekhez azonban már nem jár nemesi cím, címer és előjogok.

2015. márc. 2. 10:01
 3/6 anonim válasza:
Köszönöm a választ, de az értelmét arra bíznám aki akarja, ebbe nem láthatunk bele. Annyit viszont tudok, hogy adományozni, szerezni és venni lehet. Ezek közül az utóbbi érdekelne, a jelenlegi jogi rendszerben.
2015. márc. 3. 00:50
 4/6 anonim válasza:
Köszönöm a választ ismét. Abból indultam ki, hogy vannak akik címereket gyártanak ma az országban megrendelésre. Ergo van rá szükség, vagy kereslet. Annak a jogi háttere érdekelne, hogy ezt be lehet/kell-e jegyeztetni
2015. márc. 3. 00:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Az újonnan készíttetett "családi címert" szerintem

egyedi rajznak, művészeti alkotásnak minősül, ez esetben a szerzői jog az irányadó:

1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról

1. § (1) Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat.

(2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:

...

h) a rajzolás, festés, szobrászat, metszés, kőnyomás útján vagy más hasonló módon létrehozott alkotás és annak terve

2015. márc. 3. 11:30
 6/6 anonim válasza:
Köszönöm a választ, ezen az úton elindulok tovább kutatni.
2015. márc. 4. 00:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!