Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyha azért nem tudom eladni...

Hogyha azért nem tudom eladni a lakásomat, mert a szomszédok kint dohányoznak a folyosón (ezért lép vissza a vevő) kérhetek kártérítést?

Figyelt kérdés
Volt olyan érdeklődő a panelemre, hogy amikor a folyosóra léptünk erősen húzta az orrát, mert a szomszédok állandóan ott dohányoznak és kocsmaszag van. Láttam, hogy a lakás tetszett neki a környék jó, nem is adnám drágán. A vevő nem dohányzik (én sem) viszont a folyosóról sajnos az előszobában is bagószag van időnként. Már többen szóltak a közös képviselőnek, de gyakorlatilag semmi nem történik. Én elköltöznék, de így nehéz lesz.

2015. márc. 2. 08:00
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

1. A Társasházi Törvény szerint a közös tulajdonú területeken tilos a dohányzás. (Kivéve, ha a közgyűlés minősített többséggel dönt ennek ellenkezőjéről.)

2. Innentől kezdve a tulajdonosok érdeke és kötelessége a szabálysértő magatartás ellen fellépni. Indíthattok a dohányzók ellen szabálysértési eljárást az önkormányzatnál, és ehhez nem kell okvetlenül a közös képviselő.

Tehát a problémát kellene orvosolni első körben.

2015. márc. 2. 08:18
 2/6 A kérdező kommentje:
Senki sem mer nyíltan szembeszállni a többséggel. Én is inkább elköltöznék, elegem van.
2015. márc. 2. 08:40
 3/6 anonim ***** válasza:
80%

Ez nem Amerika (ott is iparág szakosodott a betömetlen jogszabályi résekre, ergo pl. csak precedens hiányában érvényesíthető egy ilyen szándék), tehát: nem.

Manapság naponta próbálkoznak ehhez hasonló "kártérítési igényekkel" fellépni az NCIS-en szocializálódott ügyfelek, de legfeljebb csak pár felhőtlen pillanatot tudnak okozni ezzel a címzett jogászainak. :D

2015. márc. 2. 09:16
 4/6 A kérdező kommentje:
Jól van. Csak hát bosszantó, hogy a lakás ezért nem megy el. Engem nem bántana annyira a cigifüst, ha nem vacillálna emiatt a vevő.
2015. márc. 2. 09:44
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Kártérítést biztos nem kérhetsz. Van lehetőséged orvosolni a problémát, az 1. válaszban leírt módon. Ha a társasház többségileg a dohányzás mellett döntött, akkor így jártál.

Egyébként ennyi erővel az autósoktól is kérhetnének kártérítést az utcafronti lakások tulajdonosai, hogy a zaj és bűz miatt kevesebbet ér a lakásuk. Ha egyszer tényleg elindulnak ezek a kártérítések, ki tudja, hol lesz a vége...

2015. márc. 2. 16:18
 6/6 A kérdező kommentje:
A házirend szerint tilos a dohányzás. A ház kialakítása miatt a tűzoltóság is tiltja. Viszont az emeleten ahol én lakom, hat lakásból, négyen a folyosón dohányoznak. Én is dohányoztam hajdanán, de nem a folyosón, hanem a lakásomban. Van aki mindezt úgy teszi, hogy beáll a lakásának az ajtajába, ha jön valaki lép egyet beljebb, hogy ő nem kint van. Én nem akarok jelentgetni, csak eladnám a lakásom. Bosszantott, hogy ezért nem ment a dolog. Egy nem dohányzónak bántó a füstszag. Olyan a folyosó, mintha kocsmán kellene keresztül menni. Egyébként normális emberek, csak a dohányzással nem lehet velük zöld ágra vergődni. Próbáltam nekik szépen szólni, de a válasz az volt, hogy ők vannak többségben.
2015. márc. 4. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!