Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabad-e videót készítenem az...

Szabad-e videót készítenem az utcán emberekről, az ő engedélyük nélkül?

Figyelt kérdés
2015. febr. 22. 14:49
1 2
 1/15 petizacc ***** válasza:
Igen.
2015. febr. 22. 14:51
 2/15 anonim ***** válasza:
Tudtommal volt egy változás ilyen téren és már nem igazán. Kell hozzá az ő beleegyezésük is.
2015. febr. 22. 14:52
 3/15 A kérdező kommentje:
Most két ellentétes választ kaptam. A térfigyelő kamerák miért készíthetnek felvételeket, beleegyezés nélkül?
2015. febr. 22. 14:56
 4/15 anonim ***** válasza:
40%
én mindenesetree felruglak ha megpróbálod
2015. febr. 22. 15:01
 5/15 A kérdező kommentje:
Nyugodtan. Fiatalkorú sérelmére elkövetett súlyos test sértés. Nem fog túl jól kinézni az erkölcsi bizonyítványodban.
2015. febr. 22. 15:09
 6/15 anonim ***** válasza:

Remélem, hogy kérdésedre kapsz jogszabályra hivatkozó választ is.

Én csak a kommentedben feltett kérdésedre tudok válaszolni.

Az 1994. évi XXXIV. törvény a rendőrséget, az 1999. évi KXIII. törvény pedig a közterület-felügyeletet hatalmazza fel

2015. febr. 22. 15:22
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Elnézést kérek, a válasz írása közben lefagyott az oldal, majd frissítéskor elküldte a még be nem fejezett választ. Tehát:

Remélem, hogy kérdésedre kapsz jogszabályra hivatkozó választ is.

Én csak a kommentedben feltett kérdésedre tudok válaszolni.

Az 1994. évi XXXIV. törvény a rendőrséget, az 1999. évi LXIII. törvény pedig a közterület-felügyeletet hatalmazza fel arra, hogy képfelvevőt üzemeltessen, illetve, hogy adott esetekben képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (együtt: felvétel) készítsen.

A jogszabályok: [link] és [link]

2015. febr. 22. 15:35
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Mindenképpen át fogom olvasni.
2015. febr. 22. 15:55
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

"Mi számít személyiségi jog megsértésének?

Számtalan módon bekövetkezhet a személyhez fűződő jog megsértése. Ami interneten gyakorta előfordul:

- képmással, hangfelvétellel való visszaélés, engedély nélküli nyilvánosságra hozatal (képmáshoz, hangfelvételhez való jog sérelme)

- képmás, hangfelvétel engedély nélküli felhasználása, montírozása (emberi méltóság sérelme)

- személyes adatok engedély nélküli közzététele (személyes adattal való visszaélés bűncselekmény!)

- sértő, valótlan tény állítása, híresztelése (jóhírnév megsértése)

- levél engedély nélküli közzététele (levéltitok megsértése)

- ártatlan személy sértegetése (jóhírnév, becsület megsértése)

Képmással, hangfelvétellel való visszaélés tilalma

A képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Ez azt jelenti, hogy akár anyukádról, akár barátodról akarsz megosztani egy képmást portálodon vagy közösségi oldalon, feltöltés előtt engedélyt kell kérned tőlük. Attól, hogy megengedték, hogy képet készíts róluk, még nem jelenti azt, hogy a nyilvánosságra hozatalhoz is hozzájárultak.

Mi minősül képmásnak, hangfelvételnek?

Az ember képmása megjelenhet fényképen, festményen, rajzon, filmen, videofelvételen, hangja pedig hanglemezen, kazettán, rádió-, film- és videofelvételen.

Ezekszerint nem tölthetem fel a rendezvényekről készített képeimet?

Nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételeket engedély nélkül is feltölthetsz, amennyiben az ábrázolás módja nem egyéni, tehát nem emelsz ki a tömegből egy adott személyt, hanem valóban a rendezvényt (pl. koncertet) akarod bemutatni.

E-mail címet vagy egy levél tartalmát közszemlélre tehetem az oldalamon?

E-mail címet legfeljebb akkor publikálhatsz, ha az a tiéd. Ha más címét teszed közszemlére, azzal megsérted a feladó személyhez fűződő jogát. Se a feladó, se a címzett nem hozhatja nyilvánosságra a levél tartalmát a másik engedélye nélkül."

Remélem, tudtam segíteni :-)

2015. febr. 27. 09:38
 10/15 anonim ***** válasza:
Még pontosabban: amennyiben az utcát fényképezed és nem emelsz ki videózás közben valakit, nem közelítesz rá, stb., akkor lehet, de ha pl. csak egy bizonyos embert videózol az utcán, pl. ahogy elhalad pl. egy bolt előtt vagy ráközelítesz a tömegből, az már csak az Ő beleegyezésével tehető meg.
2015. febr. 27. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!