Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kötelezhetnek túlórára a...

Kokodil kérdése:

Kötelezhetnek túlórára a munkahelyemen, úgy hogy nincsenek tekintettel arra, hogy busszal járok (távolsági busz) és az utolsó buszomat már nem érném el haza?

Figyelt kérdés

2:20-kor végzek rendesen, túlórázni 4:20-ig szoktam, az utolsó buszom 5 órakor megy. 6 óráig akarnak benttartani. Megtehetik? A kérdésemre, hogy akkor hogyan jutok haza a válaszuk ez volt: "Nem máltai szeretetszolgálat."

(autóm nincs)

2015. jan. 29. 17:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
A munkatörvénykönyvét nézd meg milyen esetben tehetik meg ha megteszik , az az irányadó , ez a szöveg amit nyomtak meg van helyetted ezer nem jelent semmit .
2015. jan. 29. 17:40
 2/12 anonim ***** válasza:
A munka törvénykönyve tájékoztató jellegű, a gyakorlatban Magyarországon bármit megtehetnek a dolgozó emberrel következmények nélkül.
2015. jan. 29. 17:52
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de eddig még nem találtam arra vonatkozóan semmit, hogy mi a helyzet ha a túlóra miatt a hazajutás nem megvalósítható elfogadható módon.

Ezért is kérdezem itt, hátha tud valaki válaszolni! :)

2015. jan. 29. 17:54
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A munkáltató bizonyos óraszámot kötelezhet túlórára. Arra viszont nem kell tekintettel lennie, hogy a dolgozója, hogy tud be illetve hazamenni. Az a dolgozó problémája. (sajnos ez így van) Normális esetben a főnök megoldja a túlórát úgy, hogy korábban hívja be, és időben engedi el a dolgozót, vagy hétvégére teszi a túlórát.
2015. jan. 29. 18:08
 5/12 anonim ***** válasza:

Egy munkajoggal foglalkoo ügyvédet kérdezz meg.

Elvileg ilyen esetben taxival is hazamehetsz és buszhoz képes ami többbletkiadás, azt a munkáltatlónak ki kellene fizetnie.

De hogy ez minden esetre érvényes, azt csak szakismerettel rendelkezö valaki tudja megmondani.

2015. jan. 29. 18:09
 6/12 anonim ***** válasza:
51%

2015 év túlóra munkatörvénye

[link]

Igen, kötelezhetnek túlórára.

2015. jan. 29. 18:11
 7/12 anonim ***** válasza:
Mondd meg, hogy oké, de ágyat, vacsorát biztosítsanak, mivel haza jutni nem lesz lehetőséged, utcán éjszakázni pedig nem fogsz.
2015. jan. 29. 18:16
 8/12 anonim ***** válasza:
Én simán közölném ilyen esetben, hogy csak ha biztosítani tudják, hogy az első buszig, vagy az éjszaka tartamára biztosítják a munkahelyen hogy ott tartózkodjak, ha már haza nem juthatok! Akinek nem tetszik, leszarom! Inkább rúgjanak ki, mint hogy padon aludjak odakint, vagy egyéb veszélybe sodorjam magam.
2015. jan. 29. 18:18
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Igen, azt tudom, hogy kötelezhetnek. A kérdés a hazajutás része...

"A rendkívüli munkavégzés nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet, s kérésre írásban kell elrendelni."

Erről mi a vélemény? Ez vonatkozhat erre az esetre...

2015. jan. 29. 18:22
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Emlékszem 25 évvel ezelőtt dolgoztam egy kis cégnél ahol a főnök kötelezte a túlórát. Reggel 7-től éjfélig dolgoztam. Mivel se busz, se villamos nem járt már, a főnök fotelágyakat vett (6-an voltunk) és ott a cégen belül aludtunk. A főnök hozott vacsorát is.

Ha jól emlékszem olyan 4-5 évet dolgoztam ott, és évente 4-5 alkalommal eljátszotta ezt. De minden évvel több órát, és kevesebb figyelmességet kaptunk. A végére már kaját sem biztosított.

2015. jan. 29. 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!