Más honlapok tartalmát idézetként feltüntetve milyen szinten lehet felhasználni, hogy az oldalam jogilag tiszta maradjon?
Sziasztok!
Iframe tag segítségével könnyen megoldható, hogy egy másik honlap egy részletét beágyazzam saját honlapomra.
Ha a honlapomon kijelentem, hogy az idézett tartalom az adott oldalról származik, linkkel is mutatok rá, az még szabályos?
Pl: időkép.hu időjárás előrejelzésének diagramjait iframe segítségével beágyazom.
Illetve beágyazhatok-e jogilag szabályosan egy képet úgy, hogy nem is töltöm le és fel a saját honlapomra, hanem rá hivatkozva beágyazom a honlapra?
Így ha frissítődik a kép, az én honlapomon is frissülne, mint pl. ezen az oldalon a webkamera képek:
Szentendre 11-es Főút Élő
Kösz előre is a segítséget!
A szerzői jogban az idézés szabályai leírják, hogy csak a saját írásod jobb megértéséhez szükséges terjedelemben idézhetsz (ez jellemzően maximum csak néhány mondat lehet) és köteles vagy megjelölni a forrást.
Amit te akarsz csinálni, az már nem biztos, hogy jogilag tiszta marad, mivel te egy állandó tartalmat vennél át, ráadásul képi tartalom. Ebben az esetben a tulajdonostól kell engedélyt szerezned erre.
"nemakartam nevű felhasználó válasza:
Szerintem a legtöbb szellemi tulajdont birtokló megelégszik/(örül) egy forrásmegjelöléssel."
Nem ezt kérdezte!
A nem jelentem fel, s szabályos két külön dolog.
Én egy tucat oldalt kezelek, s nem örülök, ha átvesznek tőlem kérdezés nélkül. De egyik oldal sem hoz pénzt, egyikbe sem fektetek be a tárhelybérlésen kívül (évi 10 ezer forint).
De egy nagyobb site gazdája nem nagyon örül annak, ha jogszerűtlenül átvesznek tartalmat.
Teljesen pozitív a kérdező hozzáállása, értékelendő.
Azt se felejtsd el, hogy számos olyan eszköz is van, amelyik a plagizálás ellen véd.
Tőlem pl. ha úgy veszel át képet, hogy az az eredeti helyéről emeled be, akkor egy hatalmas "LOPOTT KÉP" felírat jelenik meg. Saját oldalon nem, csak máshol.
Nagy hírportálok, fotóügynökségek fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyek beavatkozás nélkül jelzik a lopást.
1. és 3. vagyok. Régebben én is használtam az időkép szolgáltatását. Ezeket viheted szabadon:
Megfontolásra: a máshonnan érkező tartalmak lassítják az oldal betöltődését. Kezdő webes hajlamos mindenfélét elhelyezni a lapjain, amelyre nincs is igazán szükség.
Ilyen szokott lenni az óra, naptár, névnap kiírása, időjárás, friss hírek, facebokk és hasonlók.
Ha nem kifejezetten egy nagyra törő hírportált akarsz építeni, ezek feleslegesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!