Nagyapám rám hagyta végrendeletében a házat, egyéb ingoságokat amik a házhoz tartoznak. A rokonok viszont szitkozódnak, és perelni akarnak, megtehetik?
Ha jól értem a leszármazást, ami az öröklésnél érdekes:
Nagyapa > egyetlen lánya, édesanyád > Te pedig édesanyád fia, + 1 féltestvér édesanyádtól.
Örökös elsősorban az egyenesági leszármazott, azaz egyedül édesanyád. Ha ő él, akkor ő az örökös, senki más nem örököl, nem lehet igénye végrendelet nélkül.
Végrendeletileg bárkire hagyható a teljes örökség, de az első számú örökösnek (a gyerek), jár a köteles rész, ez úgy tudom a teljes örökség 25%-a.
Ez ugyan megtámadható, de nálatok nincsenek meg a feltételek. Pl: életére tört, stb. és ezt bizonyítani kell, ezek súlyos vádak lennének.
Nálatok senki másnak nem lehet a végrendeletből kifolyólag követelése. Maximum alaki kifogással támadhatják meg, érvényes végrendelet írásnak tartalmi és alaki feltételei vannak.
A köteles résznél rosszul emlékeztem, az a teljes örökség harmada.
És Nálad nemcsak a ház, hanem minden azon kívüli is beleszámít.
Csak egy gondolat: ha mondjuk a kívüli részben van 3 egyforma szekrény (a példa kedvéért, akkor 1 szekrény is az övé és nem az értéke, mert a 3 az osztható.)
A ház értékét meg kell váltani, ha nem szeretnéd, hogy odajöjjön.
Részletesen: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!