Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogtalan bevétel szerzés, és...

Jogtalan bevétel szerzés, és Youtube?

Figyelt kérdés

RÖviden taglalva: 1 éve feltöltöttem 4 db videót youtube-ra. VIszont ezek felett nincs jogom, a tartalom a pixar-é. Viszont a youtube nem vett észre semmit sem. se feltöltéskor, sem pedig most. Én bekapcsoltam a bevétel szerzést minden gond nélkül. Ezzel jön havi 20-30 ezer forint.

Kérdem én, kerülhetek ezzel bajba?

2014. dec. 22. 15:22
 1/4 anonim ***** válasza:
A reklámokért kapsz pénzt. Nem kerülsz bajba.
2014. dec. 22. 16:05
 2/4 anonim ***** válasza:
Ahh ez szuper!! Ezt en is megcsinalom, koszi a tippet ( tenyleg) amugy sztem igaza van az elozonek, a reklamokert kapod a penzt, egyebkent meg nagyon szuri a youtube h, mi van jogilag levedve, ha 1 eve font vannak, akkor mar reg kiszurtek vna, ha vmi nem lenne rendben. En is toltottem mar fel, es volt amit feltoltes utan mar egybol visszadobott, tehat nem is kerult nyilvanossagra.
2014. dec. 22. 18:07
 3/4 tomala ***** válasza:

Ja, a reklámokért kapsz pénzt, más szellemi tulajdonának felhasználásával. Semmilyen szerzői jogi védelem alá eső dolgot nem szabad a jogtulajdonos engedélye nélkül felhasználni, megosztani.

A Pixar, vagy bármelyik szerzői jogvédő szervezet perelhet téged kártérítésért, továbbá feljelenthet Btk. 385. § szerint (2 évig terjedő szabveszt).

Továbbá amennyiben nem vallod és fizeted be a jövedelem utáni szja adóterhet, Btk. 396. § szerinti költségvetési csalás (leánykori nevén adócsalás) bűncselekménye is szóba jön, ami azért nem mókás, mert a 388/A. § értelmében azzal együtt már a szerzői jogsértés is közvádas bűncselekmény.

Külön gratulálok, hogy mindezt ide kiírtad, mert ha van itt egy rosszindulatú felhasználó, az csak dob egy mailt hazai szerzői jogvédő szervezetek egyikének, a Pixarnak, vagy a NAV-nak (vagy mindegyiknek), és akkor eléggé megnő az esélye, hogy a fenti jogkövetkezményeket ne is tudd elkerülni.

A legnagyobb zenekiadók és filmes cégek egyébként bizonyos időszakonként amúgy is beleállnak az ilyen videók levetetésébe és hozzájuk a perekbe (ha figyeled, a youtube-on nagyjából egyszerre szoktak eltűnni a teljes filmek).

A Youtube és az internetszolgáltatód is évekig tárolja az IP cím adatokat, szóval nem könnyű elbújni.

A helyedben törölném a videókat meg a fiókot is a francba, és örülnék az eddig szerzett pénznek.

2014. dec. 22. 18:23
 4/4 anonim ***** válasza:

Nyilván jogilag gázos, csak ugye aki ilyen területen nem rendelkezik gyakorlattal, az kevésbé tudhatja, hogy elég nehéz utánajárni ilyennek. Főszabály szerint a Google felel a szerzői jogi dolgokért, neki kell letiltani ezeket a videókat (hiszen az ő felületén történik a megosztás), akár a Google keresőmotorról is, főleg, ha benyújt egy erre irányuló kérelmet a szerző. Nem szoktak egyből pereskedni, több költséggel járna, mint bevétellel, elsősorban mindig a kompromisszumra hajlanak (először benyújtanak egy kérelmet a Google-nek, ha nem tesznek eleget a kérelmüknek, akkor terelődik jogi útra), a Google is inkább figyel ezekre a jogsérelmekre, mert egy ilyen miatt is szívhat. A szerző pedig nem tud arról, hogy te azért osztottad meg a szellemi tulajdont, hogy pénzt kereshess a reklámfelületek megosztásáért.

Igen, a Btk. bűncselekményként definiálja azt, ha úgy teszed hozzáférhetővé más művét, hogy gazdagodj belőle, akár közvetett módon, csak a válaszolók mindig elfelejtik a bizonyítás jelentőségét. Más az elmélet, más a gyakorlat. Egyszer mindenki megtanulja.

A lényeg, hogy elméletileg lehet belőle bajod, gyakorlatilag pedig 99,9%, hogy nem lesz.

2014. dec. 22. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!