El lehet menni valamilyen módon idő előtt nyugdíjba, öregségi ellátásba? Jogi segítséget kérhetek valakitől?
Üdv!
Édesanyám 60 éves lesz idén. Most 35 év ledolgozott szolgálati ideje van (vagyis 42 lenne, ha 7 évig bejelentették volna az előző munkahelyén), de ez mellékes most. A lényeg, hogy nő számára megterhelő fizikai és veszélyes munkát végez (vegyipar), de mivel komoly gerincbetegsége van, már nem fogja tudni ellátni ezt a munkakört 64 éves koráig, ez szinte biztos. És ilyen idősen új állást már nem tudok szerezni neki sajnos :( A vegyipari dolgozók kedvezményét pedig eltörölte a narancs.. Mit lehet ilyenkor tenni? Valamilyen előrehozott öregségi ellátást lehet-e igényelni vagy én megválthatnám-e valahogy a fennmaradó szolgálati idejét? Kérem, aki tud tippet, infót segítsen!
Köszönöm előre is!
köszönöm a segítséget :(
bár úgy hallottam, hogy a rokkantsági vizsgálat nem ad túl sok bizalomra okot... a hírekből hallottam, hogy érdekesen állapítják meg a rokkantságot vagyis inkább nem állapítják meg... :( még akkor sem, ha indokolt
Igen, anyud esetében valóban már nem vehető figyelembe. Nők esetében ha 8 évig ilyen munkakörben dolgozik, 8 év után 2 év, minden további 4 év után 1-1 év kedvezmény járt.
Annyi, hogy aki 2014. 12. 31-ig ad be kérelmet, az kaphatja a korhatár előtti ellátást (plusz aki a megszüntetett 10 közül kapott valamit, szolg.járandóságot kivéve), de anyud ebbe nem esik bele.
Ne adj okot a rossz híreknek... a megállapítási rendszer valóban hagy kívánnivalót maga után, de legfőbb probléma a tájékoztatás elégtelensége, a legtöbb gond az ügyfeleknél ebben található.
Az orvos, ha megállapítja, hogy legalább 40%-os az egészségkárosodás, onnan minden rendben lesz. Ha meg nem tetszik az eredmény, ott a jogorvoslat lehetősége.
Amit hallani rossz híreket, szinte mindig a rossz tájékoztatás eredménye... véleményem szerint feltétlenül érdemes kérelmet beadni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!