Jogomban áll-e valakit lekötözni a mentők/rendőrség kiérkezéséig, aki egyértelműen öngyilkosságra készül?
Figyelt kérdés
2014. okt. 30. 12:55
11/15 tomala válasza:
Aki öngyilkosság megkísérlőjét lefogja, nem büntethető kényszerítés bűncselekménye miatt, mivel a Btk. 15. § f) szerinti "végszükség" esete forog fenn, amennyiben
"saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti".
Azt pedig továbbra is megcáfolhatnák, akik szerint nem lehet így megmenteni valakit, hogy aki nem akadályozza meg az öngyilkosságot, pedig képes lenne rá, miért mentesül a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény alól?
Mert szerintem nem mentesül, a törvény nem ismer idevágó kivételt.
12/15 tomala válasza:
Ja és egyébként én jogász vagyok.
14/15 anonim válasza:
Ilyenkor hatásosabb és humánusabb, ha elkezded beszéltetni, miért akarja megtenni, illetve biztosítod afelől, hogy neked fontos, hogy életben maradjon, és szomorú lennél, ha elveszítenéd, segítesz neki más megoldást találni.
15/15 anonim válasza:
Jó, de most ennyi erővel önös érdekből is megkötözhet bárki egy személyt a házban, mert el akarja vitetni onnan. Felhívja a rendőrséget, mentőt és azt állítja öngyilkosságra készült a már megkötözött illető. Ez azért nem lenne jogos. Gondolom a mentős csak észre venné hogy valami sántít.. Elég érdekes lenne ha mégsem akart volna öngyilkos lenni, nem??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!