Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A magyar jog miért teszi...

A magyar jog miért teszi lehetővé a rendőri brutalitást? Mikor fog ez a helyzet változni?

Figyelt kérdés

Pl én kiakadok mindig, mikor látom a tudósítást, hogy a kommandósok elkapták XY-t (aztán sokszor egy nevetséges hülyeségért), de a lényeg, hogy a

"Uram, megkérhetem, hogy fáradjon velem?"

helyett aztán azt mutatja 10 kamera, hogy szerencsétlent a földre szorítják, az arcára lépnek, az arcát is kb bele tapossák a betonba és stb stb. Mindeközben, ne feledjük azt se, hogy csak gyanúsított, na nem mintha egy elítélttel lehetne így bánni, de szal lehet, hogy aztán pár hónap nyomozás múlva kiderül, hogy egy jó nagy semmi az egész ügy.

Mindehhez igazából nem jogi szabályozás, hanem civilizáltság, kulturált viselkedés kellene, de mikor jutunk mi arra a szintre, hogy ilyen durva megalázás nem érhet senkit? Lesz ilyen egyáltalán?

2014. júl. 4. 14:42
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Nem, nem arra gondolok, sőt, nem is láttam azt a videot.

Én ezt úgy általánosságban értettem.

De azért van itt pár érdekes, igen jogállami mentalitást tükröző hozzászólás .... "meg is verhetnék" stb. Hát hogyne. Az senkit se zavarjon, hogy még nemzetközi egyezményeket is felrúgnak ezzel, ill. a magyar Btk szerint is bűncselekményt követnek el (hivatalos eljárásban!).

Aztán meg igen naivak páran, ugyanis ne ringassátok magatokat ilyen tévhitekben, hogy "mert ahova a kommandósok mennek ki, annak megvan az oka stb stb". A frászt. A TEK éppen oda megy ki, ahova statisztikailag kivezénylik, teljesen függetlenül az eset súlyosságától, veszélyességétől. Ha abban a hónapban még nem volt elég akciójuk, akkor a létjogosultságuk folyamatos bizonyítása érdekében, igazából bármilyen szirre-sz--arra bevetik őket.

Továbbra is a kérdés ez: mikor lesz egy jogállamhoz mérten kulturált viselkedésű rendőrségünk, ill. az is érdekelne, miért nem elég, ha "megkérném, jöjjön velem Uram", és miért kell pl. kocsiból kirángatva a földre teperni, majd aztán 2 hónap múlva megszüntetni a nyomozást?

Mikor? vagy ez speckó kelet-európai helytelen beidegződés, hogy ők a karhatalom, nekik bármit lehet és tőlük félni kell? Nem, abszolút nem helyes út a tekintélyelvűség, ahogy valaki írta. A rendőrségnek partneri viszonyt kell ápolnia a lakossággal.

Rég rossz, ha egyáltalán tekintélyről beszélünk, bár kétségtelen, a jogállamiság egyik mércéje.

Ennek egy módon lehetne véget vetni:

Történik egy ilyen durván megalázó, nyugodtan brutalitásnak nevezhető eset, és utána kiderül, hogy az egész teljesen alaptalan volt, vagy akár csak az erőszak alkalmazása volt indokolatlan, és az eljárásban részt vevő rendőrök azonnali elbocsátása a testületből. Tényleg nincs más módszer. Ebből viszont hátha tanulnának, és pár ilyen eset után megtanulnának európai módra viselkedni.

2014. júl. 5. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!