A családi ház és az út közötti részen a füvet milyen esetben kell nekem nyírni?
Nyilván van valami szélességhatár, pl. ha 30 m-re vannak a házak az úttól, akkor azt már nem a lakóknak kell. De mennyi ennek a határa?
Régebben valahol olvastam 5 m-t (ez alatt a lakó, ez fölött az önkormányzat nyírja), az is lehet, hogy valami helyi rendeletben, de ezt most nem találom sehol.
A házad előtti rész karbantartása a te feladatod.
Már csak azért is, mert akik elmennek a házad előtt, meg fogják kérdezni, miféle trehány ember lakik itt, hogy még a füvet sem nyírja, vagy az utcarésze tele van szeméttel....
Oké, de csak van ennek valami határa? Erre irányulna a kérdésem.
Ahol én lakom (város) ott a széles részeket az önkormányzat tartja karban.
Ahol apám háza van (falu) ott úgy tizenöt méterre van a kerítéstől az út. Ezt is én nyírom, de szerintem az önkormányzat dolga lenne.
5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól
A jogszabály mai napon (2014.VII.4.) hatályos állapota
"3.2.2. A járda, a gyalogút, valamint a kerékpárút tisztántartása"
"b) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról."
Köszönöm, ezt ismertem, de feltehetőleg a kivételek (pl. széles zöldsáv) más jogszabályokban vannak megnevezve.
Ezért kezdi így, hogy "Ha jogszabály másként nem rendelkezik".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!