Mikor szabad és mikor kell jól meggondolni? (lent)
Sziasztok!
Világ életemben vidéki voltam, metróval már felnőttként utaztam először. Most már pár hónapja Pesten lakom és felfedeztem a metró mozgólépcsőjénél elhelyezett stop gombokat. Rögtön tudtam, hogy azért vannak ott, hogy az utasok meg tudják állítani a lépcsőt, ha valami baj történik. De fejembe szökött az is, amit egyszer régen olvastam, hogy ha valaki egy buszon megnyomja a vészjelzőt és kiderül, hogy tévesen, akkor megbüntetik.
A napokban történt, hogy utaztam a mozgólépcsőn és pár méterrel lejjebb elesett egy idős néni. Szegény hiába próbálkozott, egyedül sehogy sem bírt felállni. A hozzá legközelebb álló utas azonnal megnyomta a stop gombot és egy másik ember segítségével ketten felállították a nénit. Mi pedig, akik feljebb álltunk, elindultunk felfelé az álló lépcsőn. Én pedig elgondolkodtam, mi jön vajon ezután? A biztonsági őrök valami kihallgatás szerű procedúrának teszik ki majd azt, aki megállította a lépcsőt, hogy kiderüljön jogos volt vagy téves? És ha valaki csak h*lyéskedik, annak mennyit kell fizetnie egy ilyen tréfáért? Van olyan, hogy jogosan állítják meg a lépcsőt, és mégis lesz büntetés? Igazából én ettől félek a legjobban, hogy valakin segíteni akarok és mégis megbüntetnek, mert mindenhol azt mondják, hogy itt Pesten a legapróbb dolgokért is rögtön vagyonokat fizettetnek ki az emberrel.
Én egész életemben itt éltem Pesten, és még soha nem kellett megállítani a mozgólépcsőt.
Az pedig, hogy bármilyen apróságért vagyonokat kéne fizetni egyszerűen nem igaz, ez csak valamiféle vidéki mendemonda lehet.
Azért még nem vagyunk a jueszéjben, hogy mindenért fizettessenek. Ha van rá jó ok akkor biztos, hogy nem büntetnek meg. Az, hogy valaki elesett már jó ok a megállításra.
Amikor én láttam ilyen esetet akkor egy kutya mancsa szorult be, szegény ott vinnyogott. Nem láttam, hogy szaladtak volna közrefogni a biztonsági őrök azt, aki megnyomta a stop gombot.
Villamoson egyszer volt ilyen, spanyol turisták nyomták meg, azt hitték leszállásjelző. A vezető befékezett, kinézett, amikor látta hogy mi van b+-elt egyet, aztán mentünk tovább. De következménye nem lett.
Nem kell tartanod ilyen buta hatósági emberektől, amikor segítséget szándékozol nyújtani nyugodtan cselekedhetsz saját belátásod szerint, ha valaki lelőnek a közeledben, megállhatsz hívni a mentőket, és nem vagy köteles együttműködni a rendőrséggel azután ha megkeresnének, ugyanis Te a dolgodra indultál csak közbe jött a probléma.
Amikor egy haragosa leszúrta a szomszéd embert, kihívták a mentőket rendőrt, becsöngettek hozzám is, azonban mivel fel sem tűnt hogy meghalt a hapsi, így mit kellett volna mondanom nekik azon kívül, hogy "ez fura mert 3nappal ezelőtt még láttam boltba menni"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!