Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Újra kezdődik az egész per?

Újra kezdődik az egész per?

Figyelt kérdés
Évek óta húzódó büntetőügyről van szó. A gyanusítottat felmentették- a határozatban nincs benne, hogy bizonyítottság hiányában vagy mi miatt. A törvényszék elbírálta a döntést, és azt gondoltam, majd jön egy végső határozat, hogy akkor vége, ennyi. De ezek szerint az ügyész fellebbezett (vagy a vádlott, nem tudom) , mert szeptemberre újabb és nyílt tárgyalást tűztek ki. Akkor ez most folytatás? Másodfok? Vagy csak kihirdetik a végső döntést? Ha folytatás, akkor elölről veszik az egész ügyet és engem tanúként újra beidézhetnek?

2014. jún. 13. 22:32
 1/7 tomala ***** válasza:

Elég nehéz értelmezni a leírtakat.

Tehát, ha jól értem, első fokon született egy felmentő ítélet a járásbíróságon.

"A törvényszék elbírálta a döntést" - ez azt jelenti, hogy a megyei törvényszék járt el másodfokon? És már meg is hozta a döntését?

A leírás elég homályos, de a tippem az, hogy a törvényszék visszadobta első fokra, tehát igen, lényegében újra kezdődik az egész bírósági eljárás.

2014. jún. 14. 20:47
 2/7 anonim ***** válasza:

Tök értelmetlenül írsz, így nehéz.

Olyan nincs, hogy az indokolásban ne legyen benne, miért mentették fel. Benne van az, max. nem érted. Na, mindegy.

Ha fellebbezés miatt folytatódik, akkor az azt jelenti, hogy a másodfokú bíróság megvizsgálja az elsőfokú bíróság döntését, hogy az minden szempontból megfelelő volt-e, és ez alapján azt vagy helyben hagyja, vagy megváltoztatja, esetleg hatályon kívül helyezi és új eljárásra utasítja az elsőfokú bíróságot.

2014. jún. 15. 21:25
 3/7 anonim ***** válasza:

Ja, igen, ha most megint az első fokra tűztek tárgyalást, akkor nyilván a Törvényszék visszadobta (tehát hatályon kívül helyezte a korábbi eljárást), és akkor idézhetnek persze téged is újra. (Akár másodfok is idézhet amúgy, ha akar.)

De olyan zagyván írsz, hogy így nehéz válaszolni...

2014. jún. 15. 21:26
 4/7 A kérdező kommentje:

Akkor pontosabban írok, idézek:

ez egy értesítő büntetőügyben. A bíróság mint sértettet értesít, hogy hol és mikor lesz nyilvános ülés, melynek várható időtartama mindössze 1 óra!

"Az első fokú ítélet ellen a vádlottak, védők, ügyészség fellebbezést jelentett be"- így áll. Gondolom nem mind, csak nem húzták alá, hogy ki fellebbezett. Vszeg az ügyészség, mivel a vádlott számára kedvező volt az ítélet.

Tájékoztatnak, hogy jelenlétem nem kötelező.

Most nem, de még lehet hogy igen, azt írjátok.

Egy egyórás ülés alatt lehet, hogy csak valami összegzés lesz, vagy végső döntés kihirdetése, nem?

2014. jún. 16. 12:51
 5/7 anonim ***** válasza:

Nyilvános ülés, tehát nem első fok.

Ez maga lesz a másodfok, gondolom. A másodfokon sokszor csak nyilvános ülést tartanak tárgyalás helyett.

Semmi dolgod ezzel, elmész, ha akarsz, ha nem, az semmit sem jelent. Ennyi.

2014. jún. 16. 13:04
 6/7 A kérdező kommentje:
Másodfokon ugyanaz a bíró vagy másik lesz?
2014. aug. 27. 09:48
 7/7 anonim ***** válasza:
A másodfok egy teljesen másik bíróság, ha nem tűnt volna fel...
2014. aug. 27. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!