Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Külföldön élő magyar állampolg...

Külföldön élő magyar állampolgárnak Magyarországon születő gyermekére milyen törvények vonatkoznak?

Figyelt kérdés
Elég összetett a kérdésem, még a kategóriában sem vagyok biztos, remélem jó helyen lesz itt. Egyelőre a helyzet fiktív. Tehát ha külföldre költöznénk a párommal, de itthon szülnék még a kinti állampolgárság megszerzése előtt, a gyermek értelemszerűen magyar állampolgár lenne. Utána vele visszamennénk az adott országba, innentől érdekelne hogyan tovább. Ő ottani állampolgárságot mikor/hogyan kaphatna és egyáltalán mi lenne vele? Gondolok az orvosi ellátásra, majd óvodára/iskolára, biztosításra és mindenre. Végül is arra vagyok kíváncsi, megéri-e hazajönni szülni, vagy jobban jár a gyerek ha kint születik.
2014. márc. 4. 18:13
 1/6 anonim ***** válasza:

Én nem szülnék olyan országban ahol az orvost nem teljesen értem meg az biztos.

Milyen ország az a fő kérdés?

2014. márc. 4. 18:21
 2/6 A kérdező kommentje:
Anglia lenne. Talán ugyanúgy lenne, mint saját magamnál? Kötök biztosítást és kapok ellátást. Akkor egy pár hetes csecsemő is ugyanúgy megkapja kint az oltásokat, egyebeket, mint itthon kapná?
2014. márc. 4. 18:25
 3/6 anonim ***** válasza:

Angol állampolgárságot nem fog kapni ha erre akarsz kilyukadni.

Az meg remélem egy vicc akart lenni, hogy azt sugallod, hogy kevésbé bízol az angol egészségügyben, mint a magyarban :)

Nyilván ugyanazokat az oltásokat, kezeléseket kapná, mint itthon, a biztosítottság már más kérdés, erről az NHS tud tájékoztatni.

2014. márc. 4. 19:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Nem vicc akart lenni.:-) Sajnos maga a szülés itthon sokkal szimpatikusabb körülmények közt történik, persze nem saját, hanem kint szült kismamák tapasztalatai alapján mondom ezt. De ha ez nem elég indok az itthon szülésre, akkor legyen elég az, hogy a családom itt lesz, itt tudnának meglátogatni, segíteni stb.

A biztosítás pedig nem hiszem hogy "más kérdés", milyen alapon kapná meg kint automatikusan az oltásokat?

2014. márc. 4. 20:18
 5/6 anonim ***** válasza:

Nmjtvr: személyi jog - magyar. De ez a mi törvény erejű rendeletünk, tehát akkor alkalmazzuk, ha itthoni eljárásról van szó.

Ahol éltek, ott is van egy nemzetközi magánjogi kérdéseket szabályozó jogszabály, ők azt alkalmazzák.

Szóval a válasz: itthoni eljárás során magyarnak számít, kinn meg utána kell néznetek. Szerintem - Európában legalábbis - a személyi elv az általános, míg Amerikában például tudtommal erős a területi elv (ha ott születik, állampolgárságot kap).

2014. márc. 4. 21:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Az angol egészügyről hallani sok rosszat, főleg, ha valaki kisvárosban él és van 1 db kórház, amiből választhat, de hidd el a magyar eü is óriási nagy nulla. Hasonló élethelyzet tapasztalatából mondom.
2014. márc. 6. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!