Az állam kötelezi arra a polgárát, hogy szavazzon még akkor is ha nem akar?
Nem kötelező és a világon nincs olyan ország, ahol kötelező lenne és nem is nagyon volt. Ami a legfontosabb: senki sem hozott fel hozta fel sosem ezt a témát. Szóval ez véleményen szerint ez maximum egy alibi kérdés volt azért, hogy fröcsöghess és bosszankodhass egyet. Feleslegesen elvettél az életemből 10 másodpercet, köszi.
(Személyes vélemény csak így zárójelben: aki nem megy el szavazni, az milyen jogon háborog bármilyen vezetés ellen? Ő nem él a jogával.)
Igen, létezik ilyesmi, de nem jellemző. Belgiumra kerestem rá a neten, mert ott tudom hogy van ilyen, ezt találtam:
"Számos nemzetközi példa van a kötelező szavazásra. Európában hat országban van kötelező szavazás (Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Görögország, Törökország), méghozzá három országban (Luxemburg, Görögország, Törökország) kisebb-nagyobb pénzösszeggel szankcionálják a távolmaradást. Ugyanakkor több államban fokozatosan "kivezették" a rendszerből a szavazás kötelező jellegét: Ausztriában és Hollandiában megszűnt, Svájcban pedig egy kantonban maradt fenn."
Magyarországon nem kötelező, de vannak olyan (európai) országok, ahol igen. Illetve ha jól tudom, nem kerülsz fel automatikusan a választási névjegyzékbe, hanem fel kell iratkoznod, és ha már feliratkoztál, akkor kötelező elmenni szavazni, különben valamilyen büntetést kapsz.
Egyébként nyugodtan menj el szavazni, ha a Fidesz nyer, az nem nem azért lesz, mert bárki manipulálná a szavazást, hanem azért, mert rájuk többen szavaztak. Ilyen hozzáállással csak az ő esélyeiket növeled :)
2: "Nem kötelező és a világon nincs olyan ország, ahol kötelező lenne és nem is nagyon volt. "
De, van olyan dél-amerikai ország, ahol kötelező. A volt férjem pl. akkor érkezett Magyarországra, mielőtt otthon a választások kezdődtek, így otthon már nem tudott szavazni. Mire ideutazott, addigra itt a követségen már nem tudott regisztrálni, ezért nem tudott szavazni. Ezért -ha jól emlékszem 50 dollár - büntetést kapott. Mivel a következő szavazásig ezt nem rendezte és tartozása volt, így a következő szavazáson nem vehetett részt. De mivel nem szavazott, újabb pénzbüntetést kapott. És ha valakinek tartozása van, akkor nem újítanak meg útlevelet/személyit ha lejár.....
Volt egyik évben valami helyi önkormányzati szavazás is, amin - mivel külföldön élő állampolgárként volt bejelentve- nem szavazhattak a külföldön élők. De mivel nem szavaztak, ezért pénzbüntetést kaptak.
Te hol látod azt, hogy bármely kormányt érdekelt volna az emberek véleménye, vagy azt a törekvést részükről, ami teret engedne az egyén önrendelkezésének?
Évtizedek óta ugyanaz uralkodik, legfeljebb a stróman cserélődik. Minden kormány jóváhagyta az elődje tetteit, legfeljebb egy-két csontot dobtak a közvéleménynek, akiket utána elengedtek.
Ha a lóversenyen induló összes ló az enyém, a fogadáson az átlag fogadó, vagy én veszíthetek?
(1) Számos országban a választáson való részvétel nem csak jog, hanem kötelesség is; pl. (az eddig említetteken túl) Ausztráliában.
(2) Ha annyi fáradtságot sem veszel magadnak, hogy elmenj szavazni, akkor nem igazán van erkölcsi alapod arra, hogy bármelyik kormányt kritizáld.
(3) Ha a választások tisztasága miatt aggódsz, akkor jelentkezzél szavazatszámlálónak! Így legalább a saját szavazókörödben garantálni tudod, hogy senki semmit nem
"intéz ügyesen", hanem a választópolgárok akarata érvényesül. A választáson kb. 80 párt akar indulni, ebből csak a Fidesz (+ KDNP) és az MSzP (+ a többiek), meg talán a Jobbik rendelkezik elég önkéntessel. A többiek örömmel fogadják a jelentkezésedet, és másnap dolgoznod sem kell majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!