Ha egy barátom törvény elé kerül, lehetek az ügyvédje végzetség nélkül?
1. Úgy mondják, hogy bíróság elé kerül.
2. Nem lehetsz az ügyvédje, mivel ahhoz jogi diploma és ügyvédi szakvizsga szükséges, továbbá kamarai tagság stb.
Itt komoly gond van a fogalmak ismeretével. Ha még utána se tudsz nézni a kérdésednek, akkor hanyagold a témát.
Polgári perben meghatalmazott pl hozzátartozó, pertárs, ügyvéd lehet. Büntetőeljárásban csak ügyvéd. Közigazgatási eljárásban lehetsz a meghatalmazottja.
Ezt te magad sem gondolhatod komolyan? :D
Polgári per esetén a Pp., büntetőper esetén pedig a Be. megmondják, ki járhat el MEGHATALMAZOTTként az adott személy helyett. (Nem ügyvédként!!!)
Barát NEM!
És ügyvédként - természetesen - csak ügyvéd járhat el. A meghatalmazott sem ugyanaz.
Amíg ennyire nem vagy tisztában a legalapvetőbb fogalmakkal sem, addig nem is értem, hogyan juthat ilyen butaság az eszedbe. Szép is lenne, te védenél valakit...
Én azt gondolom, lehetsz a jog(előtt)i képviselője.
Más kérdés, hogyha ezt sem tudod, akkor miért foglalkoztat a kérdés, hiszen abból sok jó nem származna - még elméleti síkon sem...
(mások válaszaival kapcsolatban)
Szerintem egyébként igen aggályos a dolog, hogyha pl. egy olyan ügyben, ahol az állam egy funkcionáriusa (ügyész) a felperes, a másik funkcionáriusa a bíró, és vagy az utóbbi, vagy bármi más funkcionáriusa kívánja nekem megmondani, hogy hogyan ill. ki által védekezhetek, és nagyon nagy ostobaság lenne elfogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!