Aki szerepel a Nemzeti Választási Iroda központi névjegyzékben az egyet jelent azzal, hogy szavazhat a legközelebbi választásokon?
Vagy ha nem, akkor mire szolgál pontosan a központi névjegyzék. A következő jogszabály miatt érdekelne a kérdé:
84. § (2) A még nem nagykorú polgár a tizenhetedik életévének betöltését követően kérheti a névjegyzékbe vételét. A kérelem benyújtásakor a polgár önállóan tehet jognyilatkozatot.
Ez konkrétan engem is érint, mivel én csak májusban töltöm be a 18-at, míg a választások valószínűleg áprilisban lesznek.
Nem vehetsz részt a választáson míg nem töltötted be a 18. életéved kivéve ha csak előbb nem válsz jogilag cselekvőképessé pl. házasság révén (wikipédia)
Azonban Május 25.én lesz az Európai parlamenti szavazás ami szintén pártlistás szavazás lesz ott már szavazhatsz az általad favorizált pártra. Szeptemberben pedig az önkormányzati választások lesznek ott is szavazhatsz majd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!