Ha egy általam készített képet egy internetes hírportál felhasználja, de én nem engedtem meg neki, akkor mit lehet tenni?
Figyelt kérdés
Adott egy hírportál az interneten, melynek egyik, 2008-ban megjelent cikkéhez az én fotóm az illusztráció. Véletlenül találtam rá, böngészés közben. A saját oldalamra 2007-ben raktam fel a fotót, az oldal alján egyértelműen jelzem, hogy minden szerzői jogra igényt tartok. A kép valószínűleg 2008 óta illusztrálja a cikküket, forrás nincs feltüntetve, és meg se kérdezték, hogy elvihetik-e. Érdemes perelni, vagy fölösleges, mert az ő ügyvédjük úgyis ütőképesebb? :D Nem foglalkoznék vele, ha egy nonprofit szervezet, vagy magánember teszi ki. De ha vállalkozás vagy sajtóorgánum csinálja ezt, akkor az szerintem eléggé felháborító.2014. jan. 3. 03:12
1/3 anonim válasza:
Én a helyedben először az oldal üzemeltetőjével beszélnék. Egy egyszerű e-mail, mellékelve a "bizonyíték", és talán kettesbe is eltudjátok intézni.
Ha nem válik be, mehetsz a rendőrségre. De ha elég nagy vállalkozásról van szó, elég elképzelhető, hogy megnyernék a pert.
De a szövegem első felét mindenképp érdemes megfogadnod.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2014. jan. 3. 12:52
3/3 anonim válasza:
Az a helyzet, hogy ezzel a cikk szerzője akár még bitorlást is elkövethetett, hiszen a sajátjaként is feltünthette, de ha nem is, akkor is megsértette a szerző joghoz kapcsolódó jogaidat, ami bűncselekmény! A megkeresésedhez még odatűzheted beidézve a Btk. 384-385. §-át, és még hozzáírhatod, hogy a büntetőeljárás alatt a polgári jogi ignyeidet is elő fogod terjeszteni. Erre biztosan le fogják szedni a képet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!