SZT kell írnom a magyar választási rendszerről, de csak olyan oldalakat találok ahol nagyon sok minden le van írva és nem tudom kibogarászni a lényeget. Tudtok nekem segíteni? (A feladat lent)
Feladat: Mutasd be a választási rendszert!
Emeld ki a legfontosabb változásokat!(vesd össze a régi rendszerrel)
A válaszokat előre köszönöm.
A rendszerváltástól 2010-ig két fordulós választási rendszer volt. Az indulni akaró jelölteknek,pártoknak 200 ajánlócédulát kellett összegyűjteni, hogy indulhassanak a választáson Ha jól tudom, erre 1 hónapjuk volt, de az időben nem vagyok biztos.
Ha az első voksoláskor a szavazásra jogosultaknak kevesebb, mint 50 %-a szavazott, akkor a választást meg kellett 2 hét múlva ismételni.
Ez alatt az idő alatt lehetőség volt jelölteket visszahívni, új jelölteket állítani, vagy a pártoknak egy közös jelöltet állítani.
A második választás viszont érvényes volt akkor is, ha 50 %-nál alacsonyabb volt a részvétel.
A Fidesz választási rendszere egyfordulós. 500 ajánlócédulát kell összegyűjteni rövidebb idő alatt.
A választás érvényes akkor is, ha 50 % alatt van a részvétel. Az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja.
Mivel a Fidesz adott a határon túliaknak is szavazati jogot, ők is szavazhatnak a mi sorunkról. Regisztrálniuk kell, és levélben szavazhatnak. Ez a lehetőség nem adatik meg azoknak a magyar állampolgároknak, akik külföldön élnek. Ők csak a nagykövetségeken, konzulátusokon szavazhatnak személyesen.
Egyenlőre nem világos még a Szavazatszedő Bizottságok összetételének a kérdése. Az Alaptörvényben nincs róla szó. (Igaz, májusig van még idő törvényt hozni erről.)
Civil szervezetek eddig állíthattak jelöltet, részt vehettek a Szavazatszedő Bizottságban. Ez most már nem lehetséges.
Éppen emiatt kérdéses, hogy a levélben szavazók szavazatait ki és hogyan tudja hitelesen ellenőrizni.
már nincs ajánlócédula!!! (kopogtató cédula)
az, hogy 500 db kell, nem valós
Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet.
Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.
750 kellett, most elég 500
41. oldal századvég tanulmány
Kimasolta a Századvég is a törvényt
meg hát ők a kormány tulajdonképpen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!