Az utcán álló, kertes ház előtt álló fa, zöld
terület kié?
Figyelt kérdés
Ha egy kertes ház előtt van egy keskeny zöld terület a járda mellett az kinek a tulajdona? Ki köteles azt rendben tartani? Ha a zöld területen áll egy fa, annak a gyümölcse kié? Mi a helyzet akkor, ha ennek a fának az ágai belenőnek a fenti villanyvezetékbe, kötelező az ágakat levágni, és ha igen kinek a kötelessége? És még egy utolsó, ha egy közterületen (parkban, lakótelepen, stb.) áll egy gyümölcsfa, akkor annak gyümölcsét bárki szedheti? Ezekre az egyszerű, de számomra mégsem olyan egyértelmű kérdésekre keresem a választ. Kérem, h az válaszoljon, aki valóban tudja, h ezek a kérdések jogilag hogyan vannak szabályozva. Köszönöm!:)
A probléma ott kezdődik, hogy "kinek a kötelessége". Ez nem kötelesség kérdése, hanem érdek. A saját házam előtt lévő környezet rendben tartása az én érdekem, mert én nézem naponta. Mindenki más, sokkal kevesebbet. Tehát körülnézek és a környezethez illő, nekem tetsző fát ültetek. Gondozom, ápolom, és gyönyörködök benne. Ha túl magasra nő, a vezetékek gazdái úgy is észreveszik, mert ez meg az ő érdekük. Pillanat műve megbeszélni, hogy úgy vágják, hogy a vezetéket se zavarja, szép is maradjon. Ha termése van, összetakarítjuk, ja felveszik a földről, természetesnek tartjuk, ha szedni akarja, elzavarjuk. Nálunk így működik hosszú ideje. Mindenki elégedettségére.
2013. okt. 6. 11:46
2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, de engem a jogi része érdekel a dolognak (pl. a jogforrások, melyekben megtalálhatóak az erre vonatkozó szabályok), nem az érdek, az egy más kérdés, amiről most lehetne vitázni, de most engem nem ez a része érdekel.
2013. okt. 6. 11:55
3/6 tomala válasza:
A közterületek főszabály szerint a helyi önkormányzat tulajdonában állnak, de nem ritka, hogy a ház előtti zöld rész még a kerthez tartozik a tulajdoni lap szerint, csak beljebb van a kerítés.
Azt, hogy a házak előtti területeket kinek kell rendben tartani, önkormányzati rendelet szabályozhatja. Erről a polgármesteri hivataltól akár e-mailben is érdeklődhetsz.
A gyümölcsöt a fa tulajdonosa szedheti. Ha önkormányzati tulajdon, akkor az önkormányzat.
A vezeték felé növő ágak levágásáról a villamosműveknek kell gondoskodni, de nem mindig teszik maguktól, ezért érdemes bejelenteni.
2013. okt. 6. 13:53
4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. És a gallyazás költségét ki viseli? A fa tulajdonosa, az önkormányzat? Illetve az intézkedés végződhet a fa kivágásával is (ha az önkormányzat úgy dönt) ?
2013. okt. 6. 14:06
5/6 tomala válasza:
A villamosvezeték biztonsága érdekében a gallyazást a villamosművek finanszírozza. Elvileg nekik kell észrevenni, kivonulni, megcsinálni, és a levágott gallyakat elszállítani.
Az önkormányzat kivágathatja a tulajdonában álló fát.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!