Munkaügyi per, hogyan tovább?
Hello
2011 dec -e óta van egy munkaszerződésem, 2013 február óta nem kapok fizetést. Illetve a papírjaimat sem tudja kiadni a munkáltató. A céget megbüntette már a nav mert nem csinálta meg a könyvelést.
Egyoldalúan nem akarok felmondani, mert akkor úgy tudom nem kapok munkanélkülit. Viszont a bérjegyzék nélkül meg nem akarok felmondani. Már a fizetésem nem is érdekel csak szabaduljak onnan.
Mivel azonban semmit nem tud a cég vezetője teljesíteni, munkaügyi pert akarok ellne kezdeményezni. A kérdésem az lenne menyire komoly egy per, olyan esetben ha nem jelenik meg a bíróságon és a leveleket sem veszi át? Úgy hallottam ha nem jelenik meg nem folyik le a per. Illetve azzal érvel, hogy olyan könyvelést csinál, hogy 2013 -ban nem is dolgoztam, az tény erről az évről semmilyen papírom sincs de munkaszerződésem nem lett megszakítva, és szerintem a járulékaimat is vonta a nav. Arról hogy dolgoztam van tanúm is ha szükséges, aki szívesen tanúskodna mellettem.
Tehát röviden a kérdés az mennyi esélyem van, hogy nyerek? Ha nem nyerek mennyit kell általában fizetni? (Mert úgy tudom a vesztes fizeti a per költséget.) És mi van akkor nem jelenik meg a bíróságon a végtelenségig lehet húzni halasztani?
Azért ez így nem teljesen igaz. Az sem igaz, hogy mindig a munkáltató nyer. Nem tudom ezt honnan vette a válaszoló, de ez nem mindig igaz.
Először is: milyen szerződést kötöttek? Munkáltatói szerződés volt, vagy valamilyen másik fajta? Jelezte-e bármilyen módon a munkáltatójának, hogy nem kap fizetést? A tanúra a leírtak szerint szükség lesz, mivel ez esetben a könyveléssel is csaltak. Ebből még büntetőügy is lehet.
A helyzet az, ha van rá tanúja, hogy Ön ott dolgozott, nincs semmilyen papír, hogy Önnek felmondtak, vagy közös megegyezés vagy semmi, akkor ez esetben az Ön cége Önt úgy dolgoztatta, hogy nem kapott fizetést. A fizetése Önt mindenképpen megilleti! Önnek csak azt kell bizonyítania, hogy ott dolgozik, dolgozott. Az Ön helyében nem ódzkodnék attól, hogy egy rejtett kamerával, vagy telefonnal tökmindegy felvegyem azt, hogy én ott dolgozom, erről a munkáltató tud és ennek ellenére nem fizet. Ajánlatos lenne minél több bizonyítékot gyűjtenie a jogellenes foglalkoztatásról. Ezzel jelentősen megnövelheti az esélyeit!
Van tanúm rá hogy ott dolgoztam, megjegyzem ezt a munkaadó sem fogja tagadni. Nem fél a törvényektől. Feltéve ha elmenne a bíróságra, engem az érdekelne inkább ha nem megy el bíróságra meddig tart a per? Ha soha nem megy el akkor a végtelenségig?
Egyébként Határozatlan idejű munkaszerződést kötöttem vele.
Jézusom, itt aztán folynak a butaságok rendesen...
Aki nem ért hozzá, az miért válaszol??
"Úgy hallottam ha nem jelenik meg nem folyik le a per." - ezt nagyon rosszul hallottad.
Fordulj ügyvédhez, és ő majd a konkrét ügyre vonatkozóan ellát tanáccsal.
Elöljáróban, a teljesség igénye nélkül:
- Mivel nem fizetik a béredet, megszegték a munkaszerződésből fakadó lényeges kötelezettségüket. Írásban szólítsd fel őket, határidővel arra, hogy fizessenek.
- Ha a határidő eredménytelenül telik el, azonnali hatályú felmondással élhetsz, szerződésszegésre hivatkozva.
- A bérigényedet a Bérgarancia Alap végső soron megtérítheti, ha a társaság felszámolására kerül sor (amit akár te is kezdeményezhetsz, és bejelentkezel hitelezőként.)
- Vagy akár a végrehajtás is sikeres lehet.
Szóval: ne hallgass itt az ökörségekre, amiket írtak, hanem fordulj ügyvédhez!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!