Úgy néz ki, hogy a napokban sikerül egy szuper kisházat vennünk. Ám nem tudom hogy járnék a legjobban?
Ha a fiad lesz a tulajdonos, azt csak ajándékozási szerződéssel tudod megoldani, ami illeték köteles. Ha a bank egyszer majd előáll feléd követeléssel, erre még azt is mondhatja, h vagyonkimentés volt.
Tehát nem túl jó ötlet.
Én azt csinálnám, hogy megvenném a saját nevemre, és a fiamnak bejegyeztetnék haszonélvezeti jogot. Így mivel ő a haszonélvező megmarad nektek a ház akkor is, ha tőled mint adóstárstól el akarná venni a bank a hitel fejében.
Sőt, ezzel a megoldással, a fiad hosszútávon is be lenne biztosítva.
A második válasz nem volt jó, miért kéne a fiú haszonélvezetével vásárolni?
A következő válasz viszont tökéletes volt: igen, lehet a fiú nevére (tulajdonosként) közvetlenül vásárolni - ajándékozásnak minősül ugyan, de ha a lakásvásárláshoz szükséges összeget a kérdező bankszámláról bankszámlára utalja (azaz a fiúnak is nyitnak egy bankszámlát, az ő nevére, és erre érkezik a pénz), akkor ez az ajándékozás illetékmentes - igaz, be kell jelenteni az APEH-nek, de ennyi az egész.
Ezt követően már a fiú lehet az állagvevő, az édesanya pedig a haszonélvezeti vevő, ennek nincs semmi akadálya és valóban, egy esetleges végrehajtás nem érinti ennek az ingatlannak a tulajdonjogát.
egy ügyvéd
Csak semmi pánik!
Keressen egy lehetőleg ingatlan adás-vételre szakosodott ügyvédet, hiszen mint vevőnek, úgyis Önnek kell állnia az ingatlanügylet költségeit.Bízza meg az adásvétel lebonyolításával, előtte kérje ki a tanácsát a fentiekről!
Jó ez a fórum, de pl. vakbélműtétet sem javaslom, hogy a hozzászólók tanácsai alapján otthon elkezdjenek.
Higgyen nekem, ilyen ügyben szakemberhez KELL fordulni!
Én ugyan tanultam jogot, de ennél jobb tanácsot nem adhatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!