Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Úgy néz ki, hogy a napokban...

Úgy néz ki, hogy a napokban sikerül egy szuper kisházat vennünk. Ám nem tudom hogy járnék a legjobban?

Figyelt kérdés
A helyzet bonyolult.Volt férjemmel közösen épitkeztünk,hitelre.Én voltam az adóstárs.Hivatalosan elváltunk, anyagi követelésem sincs már felé, de hivatalosan még tulajdonos társ vagyok,mivel jelzálog jog és elidegenitési tilalom is van bejegyezve a hitel miatt.Ez csak akkor valósulhat meg, ha ő tud helyettem adóstársat felmutatni.Ami ugye akár évekbe is telhet,hisz nem keres uj partnert.Na de, ha én a nevemre veszek egy másik házat, és majd valamikor a volt férjem nem fizeti a hitelét, akkor ugye engem vesznek elő,mint adóstársat, amivel akár a most megvásárolni szándékozó házamat is elveszithetem,igaz?Hogyan tudnám ezt elkerülni?Mi a legjobb megoldás?Van egy 15 éves fiam, irathatom a nevére?Mondjuk egy haszonélvezeti joggal felém?Vagy mit tanácsoltok?kérem mielőbb a segitséget..
2009. nov. 8. 16:40
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is az a legjobb megoldás,ha a fiad lesz a tulajdonos,te pedig a haszonélvező.
2009. nov. 8. 17:29
 2/6 anonim ***** válasza:
28%

Ha a fiad lesz a tulajdonos, azt csak ajándékozási szerződéssel tudod megoldani, ami illeték köteles. Ha a bank egyszer majd előáll feléd követeléssel, erre még azt is mondhatja, h vagyonkimentés volt.

Tehát nem túl jó ötlet.

Én azt csinálnám, hogy megvenném a saját nevemre, és a fiamnak bejegyeztetnék haszonélvezeti jogot. Így mivel ő a haszonélvező megmarad nektek a ház akkor is, ha tőled mint adóstárstól el akarná venni a bank a hitel fejében.

Sőt, ezzel a megoldással, a fiad hosszútávon is be lenne biztosítva.

2009. nov. 8. 19:01
 3/6 anonim ***** válasza:
Új házat vásárolhat a fia nevére, hiszen állítása szerint Önek van tulajdonrésze a közös házban, annak sincs akadálya, hogy haszonélvezeti jogot alapítson saját maga számára. (A haszonélvezeti jog-mint vagyoni értékű jog- nem ingyenes!) Az APEH esetleg vizsgálhatja, fiának honnan volt pénze erre a házra, volt rá precedens, hogy ajándékozási illetéket vetettek ki a szülőre. Ne sajnálja hát azt a néhány ezer Ft-ot, menjen el ügyvédhez tanácsért, mert ha ezen spórol, később sokat bukhat!!
2009. nov. 9. 11:37
 4/6 A kérdező kommentje:
na most aztán már teljes a káosz...mit csinálnáak az én helyemben?mi a legjobb megoldás????kérem a gyors választ mivel a héten le kell rendezni ezt a részét is...
2009. nov. 9. 12:04
 5/6 anonim ***** válasza:

A második válasz nem volt jó, miért kéne a fiú haszonélvezetével vásárolni?

A következő válasz viszont tökéletes volt: igen, lehet a fiú nevére (tulajdonosként) közvetlenül vásárolni - ajándékozásnak minősül ugyan, de ha a lakásvásárláshoz szükséges összeget a kérdező bankszámláról bankszámlára utalja (azaz a fiúnak is nyitnak egy bankszámlát, az ő nevére, és erre érkezik a pénz), akkor ez az ajándékozás illetékmentes - igaz, be kell jelenteni az APEH-nek, de ennyi az egész.

Ezt követően már a fiú lehet az állagvevő, az édesanya pedig a haszonélvezeti vevő, ennek nincs semmi akadálya és valóban, egy esetleges végrehajtás nem érinti ennek az ingatlannak a tulajdonjogát.

egy ügyvéd

2009. nov. 10. 10:14
 6/6 anonim ***** válasza:

Csak semmi pánik!

Keressen egy lehetőleg ingatlan adás-vételre szakosodott ügyvédet, hiszen mint vevőnek, úgyis Önnek kell állnia az ingatlanügylet költségeit.Bízza meg az adásvétel lebonyolításával, előtte kérje ki a tanácsát a fentiekről!

Jó ez a fórum, de pl. vakbélműtétet sem javaslom, hogy a hozzászólók tanácsai alapján otthon elkezdjenek.

Higgyen nekem, ilyen ügyben szakemberhez KELL fordulni!

Én ugyan tanultam jogot, de ennél jobb tanácsot nem adhatok.

2009. nov. 10. 10:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!