Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy házból valakinek van...

Ha egy házból valakinek van 1/10-ed része, amin több az adósság, mint maga az 1/10-ed rész, és örököl még 1/10-edet, akkor az adósság a 2/10-edre vonatkozik, vagy csak a felvett 1/10-edre?

Figyelt kérdés
Van egy rokon, felvett egy közös, örökölt házra pár tízezer forintot, amit nem fizetett, és kb 1 millió jelenleg a tartozása. Az egész ház ér 4 milliót, ami 5 egyenlő részre oszlik szét, tehát neki járna 800.000 Ft, de több az adósság. Így eladható a ház? A többi tag, ha eladja, akkor az őrá eső 800.000 Ft-ot a banknak kell fizetni vagy hogy van ez? És a másik 1/10-ed részét most örökölte, tehát azon, a tulajdoni lap szerint nincs adósság. De mivel az adósság az egész ráeső résznél több, így már ráterhelték vajon az egészre? Meg szeretném venni a házat, és azért érdekelne, hogy hogy is van ez. Ügyvédet kérdeztem, de ő majdnem annyit se tudott, (akart) válaszolni, mint amennyit én tudok.
2013. szept. 28. 00:04
 1/4 anonim ***** válasza:

itt minden a bankon múlik...

előbb-utóbb az örökölt rész is bevonják az adósságba, mint vagyont

ha pedig jelzálogjogot jegyez be a bank, a tulaj eladni se tudja a bank beleegyezése nélkül!

2013. szept. 28. 04:22
 2/4 A kérdező kommentje:
A lényeg, hogy ha én megveszem a 8/10-ed részét, akkor már a bank is csak nekem adhatja el, igaz? És hogy működik ez, mennyit kérhet érte a bank? A felértékeltél kérhet többet? És ha a többiek csak -papíron 3 millióért adják el? Mert a papíron igazából úgy van, hogy a rá eső rész erejéig érvényes a terhelés.
2013. szept. 28. 12:11
 3/4 anonim ***** válasza:

Ez nem egészen így működik. Ha van egy (egy darab!) ingatlan, amely öt személy nevén van, akkor, egyenként mindenki a maga részét adhatja el. Ha az adóssággal rendelkező személy tulajdonán jelzálog van, akkor a bank döntése, mikor érvényesíti azt. Az érvényesítés úgy fog történni, ahogy a bank akarja, egyszerűen azért, mert megteheti.

Ilyen kétes ügyletbe csak úgy mennék bele, hogy a teljes ingatlant megvenném, de előtte a bankkal egyeztetnék, milyen feltételeket támasztanak a hitel kiegyenlítéséhez. A vételár hiteles részét a banknak fizetném, de előbb egy ígérvény kell, hogy azután törlik a jelzálogot. Az adós a rá eső teljes összegből csak a különbözetet kaphatja (beleértve a nem terhelt részt is).

2013. szept. 28. 12:55
 4/4 A kérdező kommentje:
Tehát akkor keressem meg a bankot? És ezt mint 18 éven aluli nekem kiadják? (volna annyi pénzem, hogy megvegyem, és mivel érzelmi szálak is kötnek hozzá, így szeretném megvenni, de apámékkal nem vagyok olyan kapcolatba, hogy egyáltalán elmondjam nekik. Nagyszüleim lennének a gyámom, elég nagy telek, egy régi házzal, de olyan anyagokkal, hogy abból egy újat lehetne építeni. A cserepek első osztályúak, a vályog megint tökéletes, fel sincs ázva, a faanyag meg akkor is úrinak számított, amikor építették, olyan folyófák vannak benne, mint a mestergerenda. Pincével, a padlás belmagassága a beépíthetőséget is megengedi, amúgy közel 100 éves a ház, de ks ráfordítással nagyon hangulatost lehetne csinálni belőle. Most is lakik benne, az egyik örökös. Apróbb hibák vannak, repedések, stb, de 40 éve meszelve se volt az a része. Se fűtve. De a fal sem porlik, bár kívülről mindig rendbe volt, csak ahol nem laknak, az nincs gondozva. 4 millióra értékelték fel, bár jelenleg ez nem ér itt 3-at sem. Két és félmillió az ilyen házak értéke most. Mert ez még belváros mondjuk. Nekem azért lenne jó, mert aminek tanulok, ahhoz nem ártana, ha belvárosba lenne, és oda költözni nem akarok, de azért a padláson lenni kéne egy szobának, ahol meg lehetne pihenni, vagy valami. Amúgy nagy telek, de alakja nem jó, de én úgyis beültetném szőlővel, meg gyümölcsfákkal. Tehát nekem tökéletes lenne, és ilyen áron nem igazán tudnék hozzájutni mégegy ilyenhez, mert ez kora miatt ilyen olcsó. Meg van egy részem belőle, így még olcsóbb lenne. Meg ugye érzelmi okok is vannak, így akarnám megvenni, de nem tudom, hogy induljak el. A bankkal meg lehetne vajon egyezni? (OTP bank, 1997-ben felvett adósságról van szó, amit 2004 óta nem fizetnek)
2013. szept. 28. 20:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!