Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valakitől kapok egy levelet...

Ha valakitől kapok egy levelet mailben, akkor az már kvázi az én tulajdonom és szabadon publikálhatom? Avagy továbbra is érvényes rá a levéltitok.

Figyelt kérdés

2013. szept. 26. 07:59
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy levelet kapsz, akár milyen úton, az NEKED szól, nyilvánosságra hozni nem szabad az engedéye nélkül.
2013. szept. 26. 08:26
 2/7 A kérdező kommentje:
Hol van ez leírva hivatalosa?
2013. szept. 26. 08:43
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

"Levéltitok megsértése

224. § (1) Aki

a) másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve

b) elektronikus hírközlő hálózat útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

(3) A büntetés

a) két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,

b) bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz."

A te esetedben az illetéktelen személynek átad rész a fontos. Pl a főnököd megküldi neked a céges rendszer jelszavait, azt te még nem adhatod át másnak.

Persze a jog ennél sokkal bonyolultabb, mivel nem egy pontot kell csak nézni. Pl ha kapsz egy mailt egy ismerős haverodtól aki megírja, hogy feldugott magának egy uborkát, ha azt publikálod, akkor becsületsértés lehet belőle nem levéltitok megsértése szerintem, hisz nem illetéktelennek adtad át az infót, hanem közösség előtt rontottad a hírnevét.

A jelszavas téma hozhat magával komoly következményeket, de pl az uborkás nem valószínű, kivéve ha politikusról írod :)

2013. szept. 26. 08:57
 4/7 A kérdező kommentje:
Egy bloggernek levelet írtam arról, hogy önkényesen moderál és rémhírterjesztést valósít meg, ő pedig netpublikálta a levelemet, ha ezt a beleegyezésem nélkül tette volna akkor vétséget követett volna el ?
2013. szept. 26. 09:03
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

kiderül a levélből a személyed? lehet tudni, hogy te vagy a levélíró? Persze egy nick name még kevés.

Mert ha lehet tudni, hogy ki mi vagy, akkor sérülhetnek a személyiségi jogaid, már ha olyan tartalmat publikált ami olyan infókat tartalmaz amit más nem tudhatna meg mert az neked ciki.

De szerintem nem történt ilyen.

2013. szept. 26. 09:24
 6/7 anonim ***** válasza:
Ez nem levéltitok megsértése. Írtál egy mailt ő pedig nyilvánosságra hozta, ez szíve joga. Ahogy az előttem válaszoló mondta, -pontosabban írta- ha nem derültek ki semmilyen személyes adataid a levélből, akkor a személyiségi jogaid sem sérülhettek, maximum az egód.
2013. szept. 26. 11:43
 7/7 rémuralom ***** válasza:

"Aki

a) másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja"

Aki a MÁSNAK közlést tartalmazó stb. Nem vagyok jogász, de a nekem küldött levél nem "másnak" szól, hanem nekem, így aztán szívem joga publikálni, a levéltitok ezzel nem sérül. A személyiségi jog sérülhet, ha olyan van a levélben (és nem cenzúrázod publikáció előtt), ami sérti.

2013. szept. 26. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!