Létezik ilyen, hogy egy halott ember adósságát a szüleire terhelik?
Nem akarok vitatkozni és állást foglalni, csak azt akarom tudni, hogy létezik-e ez a dolog jogilag, vagy gyakorlatilag meg lehet-e ezt tenni. Én, mint laikus, csak fordított esetről hallottam eddig.
Ennyi információ alapján nem lehet állást foglalni!
Mindenesetre a jogerős bírósági határozat sokatmondó!
Igen. Ha a gyermek hal meg előbb, akkor a szülő is örökölhet tőle, a meglévő vagyont is, és a tartozást is.
De természetesen a szülőnek is lehetősége van NEM ELFOGADNI az örökséget, ebben az esetben nem örökli az adósságot sem, és a meglévő vagyont sem.
Hogy ez egy hitellel terhelt ingatlan esetén hogy is néz ki, azt nem tudom, feltehetően ez nem egyszerű jogi eset.
Ugyanis ha a lakás a néni tulajdona, akkor nem a fia, hanem ő kapta a hitelt, ekkor ez nem örökség hanem az ő saját hitele. Ha viszont a lakás az elhunyt gyerek tulajdonában volt, akkor a néni az örökös, akié a lakás is, és a tartozás is. Ha lemond az örökségről, akkor pedig nem lesz övé a tartozás sem, de a lakás sem - viszont akkor nincs hol laknia....
Alaphelyzetben adósságot CSAK az örökség mértékéig lehet örökölni, de vissza is lehet utasítani! Ebben az esetben nincs örökség, de adósság sem!
Más kérdés, ha az örökös -esetleg- kezes vagy adóstárs volt.
Egyéb esetben az örökös és a hitelező között semmiféle jogi összefüggés nincs.
A cikkből az derül ki, hogy a fi még él.
Az előzőek leírták (helyesen), hogy mi a helyzet, ha valaki adósságot hagy maga után, amikor elhuny. Akkor valóban az örökösök száll, de csak a hagyaték értékéig. Tehát előfordulhat, hogy nem a hagyaték részét képező vagyontárgyakon hajtják végre.
Ha pedig az elhunytnak se gyereke, se házastársa, akkor a szülők a törvény szerinti örökösök. Tehát nekik is lehet gondjuk az elhunyt gyermek adósságai miatt.
Amiről itt viszont szó lehet, az az, hogy a fiú a hitelébe az édesanyját is bevonta, mint jelzálogkötelezett, és az anyja lakása is fedezet volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!