Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi az a zajszint ami felett...

Mi az a zajszint ami felett büntetnek?

Figyelt kérdés
azt tudom hogy este 10 és reggel 6 között ez a szint alacsonyabb, de nem tudom menyi. Hány decibel a megengedett nappal és éjszaka? Mennyi a bírság ha átlépjük?
2013. szept. 5. 21:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A rendőr első kivonulásnál szóban figyelmeztet, második kivonulásnál 5.000-50.000-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, harmadik kivonuláskor pedig előállíthat szabálysértés továbbfolytatásának megakadályozása érdekében.

Nagyjából ennyi. Zajhatár nincs, időkorlát nincs, csupán a környezetedben élők nyugodt és békés életvitelét nem zavarhatod meg.

Természetesen, ha rendezvényt kívánsz szervezni, pl egy zenei fesztivált, akkor más szabályok az irányadók, ott már az önkormányzattal kell egyeztetni a megfelelő zajszintről, lsd Sziget fesztivál és társai.

2013. szept. 5. 22:40
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

De megtaláltam neked a pontos jogi megfogalmazást is íme:

"Csendháborítás szabálysértését követi el, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja. A szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselőtestületének képviselője, a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, melynek maximuma 50 ezer forint. A vonatkozó törvény szerint egyébként, ha a szabálysértés miatt kirótt pénzbírság nem hajtható be, az közérdekű munkára, de akár elzárásra is változtatható."

2013. szept. 5. 22:42
 13/19 anonim ***** válasza:
Így már kielégítő?:)
2013. szept. 5. 22:43
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

22:42 es hozzászólásomhoz még itt a rendeletszám is:

218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet

2013. szept. 5. 22:47
 15/19 A kérdező kommentje:
Na ha valami hasonlóan értelmes választ adtál volna előbb akkor elkerülhettük volna a nézeteltérést. Mellesleg mi volna akkor ha meg volna határozva, és mondjuk ott kellene megmérni ahonnan a feljelentés érkezik, így benne van a távolsági tényező a mért adatban. Tehát ha a szomszéd jelentene fel mert nála lehetne akkorát mérni ami a megengedett felett van akkor jogos, de ha 5 házzal arrébb tennék meg ugyan azt a feljelentést de ott már nem volna a megengedett felett akkor elvolna intézve az ügy, mert nem én hibáztam, hanem az aki azt nem hajlandó elviselni... szerintem így jobban elhatárolható volna a szabályos és szabálytalan, bár ki tudja...:) Azért köszi a választ.
2013. szept. 5. 22:48
 16/19 A kérdező kommentje:
igen ez így kielégítő válasz volt... :) az előző írásomat pedig képzeld az utóbbi válaszaid elé, oda szántam, csak gyorsabban írtál :D
2013. szept. 5. 22:51
 17/19 anonim ***** válasza:
Fogalmam sincs mi volna, ennyire nem ástam bele magam a témába, de gondolom azért nem így alkották meg a szabályozást, mert lenne valami hátulütője.
2013. szept. 5. 22:53
 18/19 anonim ***** válasza:

"218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet"

Ez már régen nem él.

2012. évi II. tv. Ez az új szabálysértésről szóló törvény. Ebben van benne a csendháborítás, ami ugyanaz, amit előttem leírtak. Ebben nincs decibel, időpont stb meghatározva. Ha zavar mást amit csinálsz - még ha nem is hangos - akkor is felelősségre vonhatnak.

Volt korábban egy zajszint érték önkormányzati rendeletben. Talán ez még mindig van, de ez már nem a szabálysértésekre vonatkozik. Hanem pl. egy utcai munkavégzésnél meg van határozva, hogy milyen zajszintet lehet kibocsájtani.

A lényeg az indokoltság. Nappal fúrhatnak az ablakod alatt 100 fúróval is betont, hiába hangos. Indokolt, mert ott munkát végeznek, éjszaka nem csinálhatja.

De indokolatlan bömböltetni a zenét még nappal is.

2013. szept. 6. 15:07
 19/19 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor ezek szerint nem figyeltem oda mikor módosították a törvényt.:)
2013. szept. 6. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!