Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Fogyatékos személy öröksége...

Fogyatékos személy öröksége milyen jogokkal bír?

Figyelt kérdés

Következő a helyzet, van egy szellemileg fogyatékos féltestvérem, de erről nincs hivatalos papír(nincs gyámság alatt). A család két ingatlanából is részesedést fog szerezni, mivel a lakások édesapám résztulajdonában van(50%), az egyik lakásban már van részesedése, melyet még a betegsége elött szerzett. Azt szeretnénk ha többet nem örökölne, illetve abban a biztonyos lakásban is szeretnénk megfosztani a már megszerzett tulajdon jogától mert el szeretnénk adni. Neki már van egy saját lakása amit szintén örökölt (a nagymamától). Nem akarjuk kisemmizni, ellenkezőleg.. támogatjuk pénzel amennyire lehet(nem dolgozik), de a skizzofréniájából adódóan (két évtizedig kórházban volt miatta, mai napig is nyugtatókat szed) azt hiszi hogy mindenki csak ki akar vele szúrni és folyamatosan alkudozik hogy több pénzt akar, hozzánk jár enni és fürödni, mindenkit kihasznál. Szó sincs tehát kisemmizésről, csak labilis személyiség és veszélyes a családnak ha túl sok ingatlantulajdonra tesz szert.

A kérdés az hogy milyen úton lehet őt megfosztani az öröklési jogától, illetve hogyan lehet eltulajdonítani tőle a megszerzett ingatlan részesedést?

2009. okt. 24. 17:53
1 2
 11/12 anonim válasza:
100%
Szia!Nálunk ugyanez a helyzett.Az öccsém értelmi fogyatékos és 50-50%ban örököltünk mindent.Több házat is.Ő sincs gondnokság alatt így teljes értékű embernek számít.Nem fognak mellé kirendelni senkit ha eladjátok az ingatlant .Az ő aláírása olyan,mint a tied.Az ilyen emberek könnyen befolyásolhatóak.Könyedén meg lehet őket gyözni arról,hogy miért kell eladni az ingatlant.Úgy sem tud egyszerre több helyen lakni.Az öccsém is beleegyezett abba,hogy ha lesz vevőnk ő is aláírja az adás-vételi szerződést,de én elmagyaráztam neki,hogy az ő részéért kapott pénzt beteszem neki a bankba és a kamatokból is lesz egy kis mellékese.Én nem használnám őt ki soha.Sőt minnél jobb életkörülményeket fogok neki teremteni egy kis lakással meg jövedelemmel annál kevesebb időt fog nálunk tölteni,mert az ő viselkedésével is vannak gondok!
2010. márc. 9. 12:17
 12/12 A kérdező kommentje:
Sejtettem hogy csak olyasvalaki fogja megérteni aki hasonló helyzetben van. A te válaszod a leghasznosabb, köszönöm szépen!
2010. márc. 10. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!