Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történne Magyarországon ha...

Mi történne Magyarországon ha egyszer csak mindenki betartaná az összes törvényt?

Figyelt kérdés
2013. aug. 1. 13:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

A jogrendszer bonyolult, ha minden jogszabályt betartanának megállna az ország. A jogszabályok ütközése, jogszabályi hierarchia, joghézag, jogalkalmazó hézagkitöltő szerepe, sokban befolyásolja a jogszabály értelmezését, alkalmazását. Elég lenne a tíz parancsolatot alkalmazni. Lefedhető vele a teljes jogrendszer.

1. Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!

2. Isten nevét hiába ne vedd!

3. Az Úr napját szenteld meg!

4. Atyádat és anyádat tiszteld!

5. Ne ölj!

6. Ne paráználkodj

7. Ne lopj!

8. Ne hazudj, és mások becsületébe kárt ne tégy!

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!

10. Mások tulajdonát ne kívánd!

2013. aug. 3. 18:17
 12/18 anonim válasza:
hát...csoda xdd
2013. aug. 3. 20:48
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

#11-es

A 10 parancsolat egy olyan népnek lett megírva, akiknél súlyos erkölcsi és emberi problémák voltak. Eléggé gáz az már, ha egy népnek, nemzetnek olyan törvényt kell írnia az "istennek", hogy "Ne ölj". Szerintem egy normális egészséges épkézláb ember nem gondol arra, hogy öljön. De az is abszurd, hogy "ne lopj", meg "tiszteld anyád és apád". Nem tudom, én kb. 17 évesen olvastam a bibliát először, de én annak előtte is tiszteltem anyámat és apámat, ezt nekem valahogy nem kellett törvénybe iktatni.

Ugyanakkor a 10 parancsolat között nincs olyan, hogy szeressétek egymást, bocsáss meg, adakozz, csak olyat tegyél mással, amit szeretnél, hogy veled tegyenek stb.

A kérdezőnek válaszolva:

A törvényeket mindig úgy alkotják, hogy a bűnt el NEM követőt korlátozzák a szabadságában. Ettől azt várják, hogy nem fog "bűnt" elkövetni senki. Legalább is ezt hitetik el velünk. De a törvények lényege az, hogy legyen alapja annak, hogy megbüntet téged, ha nem azt teszed, amit a "hatalom" akar, hiszen a törvényeket a társadalom alapvetően elfogadja (bár ma már beleegyezésedet sem kérik), így aztán, ha nem a hatalmat szolgálod, akkor a társadalom elítél ezért! Ugyanakkor a kiskapuk révén maguk a törvény alkotók bármit megtehetnek.

Éppen ezért betarthatatlan minden törvény, de ha feltételezünk egy ilyen utópisztikus világot, akkor annyi történne, hogy mindenki egy egyszerű biorobot lenne, egy rabszolga, akkor létrejönne a tökéletes "mátrix", amit elfogad minden ember.

2013. aug. 4. 08:56
 14/18 anonim ***** válasza:
A többi (simlis) ország kicsinálna minket... :-)
2013. aug. 4. 19:01
 15/18 thatos ***** válasza:
Azt hiszem, katasztrófa: megugrana a munkanélküliség (nem kellenek a törvényt betartatók), ettől vagy a nyomorszint, vagy a bűnözés növekedne. Mindkét út a pokolba vezet: az első a lassú sorvadás, a második egy önmagát erősitő erőszak-hullám révén (nő a bűnözés - több törvény-betartató kell - csökken a bűnözés - nem kellenek törény-betartatók - még több munkanélküli, stb.).
2013. aug. 5. 16:05
 16/18 ArtArtArt ***** válasza:

1. nem lehet mert ugy vannak megcsinalva, butak akik csinaljak, nem ertenek hozza, ellentmondasos, hezagos szar az egesz

2. nagy fellendules lenne, a nemeteket nezd meg, ott keves a csalas es becsuletesek az emberek

3. 100 huf egy ajro ;)

2013. aug. 7. 11:05
 17/18 anonim ***** válasza:
Lehetetlen lenne minden törvényt betartani.
2014. máj. 5. 07:36
 18/18 A kérdező kommentje:
Azért a fontosabbakat be lehetne.
2014. máj. 5. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!