Van olyan törvény ami tiltaná a bibliai teremtés oktatását a magyar állami iskolákban?
"Nem normális, aki ezt a xart beveszi, már bocs..."
cheeky_bugger, mondd, azért jól főznek ott, az elmegyógyintézetben? :-)
"Mi ilyenkor a teendő?"
Menekülés a szülők elől.
Ha hittanórán oktatta ezt, akkor az iskola nem rúghatja ki. Viszont ha biológián, akkor eltért a tantervtől, ami már lehet ok.
Amúgy meg ha biológia órán az az elv szerint jársz el, hogy minden elméletet ismertetni akarsz a diákjaiddal, akkor tényleg minden mond el, és ne csak a keresztényt, hanem az összeset. És csak mint érdekesség, hogy ilyen elméletek is vannak. Az miatt tényleg nem rúghatják ki.
"Amúgy meg ha biológia órán az az elv szerint jársz el, hogy minden elméletet ismertetni akarsz a diákjaiddal, akkor tényleg minden mond el, és ne csak a keresztényt, hanem az összeset. És csak mint érdekesség, hogy ilyen elméletek is vannak. "
Igen, ezzel egyetértek. Ezzel szerintem nincs is gond. De ha valaki nagyon ragaszkodik a bibliai teremtéstörténethez, akkor menjen egyházi suliba tanítani. Vagy fogadja el, hogy az állami suliban nem mindenki vevő erre és oda járnak más vallású/nem hívő családok gyerekei és őket is tiszteletben kellene tartani.
"Igen, ezzel egyetértek. Ezzel szerintem nincs is gond. "
De van. Kettő is.
1. Az fajoknak és a biológiai diverzitás eredetére egyetlen természettudományos elmélet van. Ki lehet térni arra, hogy ezt az elméletet ki-ki a világnézete szerint interpretálhatja a természetfeletti szerepét benne, de a világ nem hatezer éves, az isteni közbeavatkozás pedig nem egy természettudományos kategória, mert nem vizsgálható.
2. Miért pont az evolúció? Miért pont a biológia? Térjenek ki minden órán minden szóba jöhető elméletre, nehogy valami kimaradjon. Történelemből oktassák a reptoidok szerepét a piramisok építésében, földrajzból említsék meg, hogy vannak, akik szerint a Föld lapos, nyelvtanórán ne maradjon ki a magyar nyelv szíriuszi eredete, kémiából tartsanak órát az aranycsinálásról békahájjal és pókfonállal stb stb.
17: Ha figyelmesen elolvastad volna, hogy mivel értek egyet:
"És csak mint érdekesség, hogy ilyen elméletek is vannak."
Ott van, hogy érdekesség. Ez nem jelenti azt, hogy egyenértékűen kell a biológiával oktatni, csak meglehet említeni, mert az általános műveltséghez szerintem hozzá tartozik a vallások általános ismerete.
Elolvastam, de az állításaim fenntartom. Érdekességként a reptoidokat is meg lehet említeni ezzel az erővel. A vallásnak természetesen helye van a hittan órán kívül is, része a történelemnek, a filozófiának és az irodalomnak, meg a zenének és a rajzórákon is előkerülhet.
De biológiaórán milyen kontextusban lenne helye?
15-ös vagyok.
Miért ne kerülhetne elő egy kötetlenebb biológia órán? A tanév végén, vagy a legelején, amikor még lazábbak az órák. A tanárok nem robotok, hogy csak egy beprogramozott anyagot szavaljanak. Néha lehet beszélgetni órán belül is. És simán felmerülhet ez a téma. Ha egy diák rákérdez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!