Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi minősül jogilag szemétnek?

Mi minősül jogilag szemétnek?

Figyelt kérdés
Mi alapján dönthetem el, hogy mi az ami szemét és mi nem? Nem a saját magam által produkált hulladék esetében érdekel a dolog, hanem a közterületeken elhagyott dolgoknál. Nyílván ha találok egy eldobott csokipapírt vagy PET palackot arról mindenki tudja, hogy szemét, de ha találok egy biciklit vagy telefont, nem evidens, hogy ugyanúgy kezeljem. Szóval mi az, ami meghatározza, hogy szeméttel állok szemben vagy nem? Érték, elhelyezkedés, egyedi ismertetőjel vagy más?

2013. júl. 17. 20:55
1 2
 11/14 Vaki75 válasza:

Olyan mint szemét hivatalosan nem létezik. Hulladék van, amit előszeretettel hagynak magára egyesek közterületen.

Mi dönti el? Ahogy írtad. Becsült érték, elhelyezkedés, stb. Becslés bizonytalanságának megszüntetését illetően, az illetékes hatóság véleménye a mérvadó...

Közterület: van kezelője, bármilyen ottani tevékenység előtt a hozzájárulását kell kérni! ÍRÁSBAN!!! - és nem árt ezt a rendfenntartó erőkkel is tudatni, hogy ne csesztessenek feleslegesen. Vidéken a porta előtti terület rendben tartására rendszerint önkormányzati rendeletben kötelezik a tulajt, tehát a kezelő egyben a tulaj is, "jogosult" a szemét szedésére, fűnyírásra, stb. - sőt elmulasztása esetén felelősségre is vonható.

A feltételezhetően elhagyott -legyen az véletlen vagy szándékos - tárgyakkal a hivatalnál (most nem tudom, hogy a jegyző vagy a rendőrség, mert mintha változott volna) kell bejelentést tenni. A nyomtatványon kérheted, hogy, igényt tartasz rá, ha nem kerül meg a gazdája. (ez elsőkörben kb. 60-nap, utána magadhoz veheted, de van további 1év türelmi idő, mikor még jogosult rá a volt tulaj is, ezt követően végleg a tiéd lehet.) Nekem már pár biciklim született így. :)

A telefonoknak, számítástechnikai eszközöknek, stb. van egyedi azonosítójuk. IMEI és egyéb is lehet. Eredeti tulajdonosuk ismert a hatóságok előtt. Ha véletlen esemény ergó tisztasor, ha szándékos, akkor büntetendő, mert a környezetre kiemelten káros veszélyes hulladéknak számít. :)

2013. júl. 18. 10:16
 12/14 A kérdező kommentje:
Kezd összeállni a dolog a fejemben: magyarán úgy van kitalálva az egész, hogy aki hivatalosan megkapja a közterület karbantartásának jogát az jókat kaszálhasson rajta. Annyira, hogy más hozzá sem nyúlhat a szeméthez. Csak épp lusták bármit is csinálni, így ha én esetle össze akarom szedni a hulladékot, hogy nézzen ki valahogy a park, erdő és a környék (s mellesleg felhasználnám saját magam számára az összegyűjtött szemet) akkor vagy bürökráciába ütközök, vagy bűnöző vagyok. Jó, ha valóban rugalmasan állnak hozzá az önkormányzatok, akkor oké, meg úgy vettem észre, hogy az ún. "szemétgyűjtő túrák" megszervezése sem lehetetlen, de az az érzésem, hogy kicsit elhaladott az idő ezen törvények/jogszabályok felett. A közösség nem tarthat rendet, csak az, akit a Polgárjenő megbíz vele.
2013. júl. 18. 20:12
 13/14 anonim ***** válasza:

Más országokban meg házat is lehet építeni mindenféle hatósági engedély nélkül.

/nem is saját területre/

Mint például izraelben.

2013. júl. 18. 20:42
 14/14 gungasam ***** válasza:
A szemét kifejezés tárgyakra való alkalmazása elavult. Már csak hulladék van. Például a parkban nem szemetelni tilos hanem a hulladék gyüjtő használatának mellőzésével elkövetett környezetkárosítás. Jogilag minden hulladék a hulladékhasznosítóban hasznosítható nyersanyagnak tekinthető. De ez csak egy idea...még sok víz fog a Dunán lefolyni mire a hulladék mind oda kerül ahova kell. A törvények elvárásokat fogalmaznak meg amiket nem igazán képesek betartatni...ezért nagyon visszás a helyzet. Illegális hulladék lerakás, stb.
2023. júl. 11. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!