Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 14 éves gyerek aláírása számít?

14 éves gyerek aláírása számít?

Figyelt kérdés
14 éves vagyok. Ma délelőtt addig nyöszgetett egy nő amig alá nem írtam egy drogellenes kampányt. Hazajövök, felmegyek a netre és láss csodát: ez is a szemét szcientológusok munkája. Azzal hogy én ezt aláírtam árthatnak nekem? Kötelezhetnek valamire? A lapon mindössze annyi volt hogy a drogmentesség ellen írom alá. Ha aláírtam tudok valamit tenni?

2013. máj. 22. 19:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
86%
Szüleid felkereshetik őket, hogy azonnal vakarják le a kézjegyedet onnan mert kiskorú vagy.
2013. máj. 22. 19:30
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
jogilag cselekvőképtelen vagy, így semmit. "semmis" az aláírásod
2013. máj. 22. 20:43
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
jelentsétek őket önkormnál.
2013. máj. 22. 21:02
 4/11 anonim ***** válasza:
88%
Az első vagyok. Máskor azért csak önkéntes jelleggel tessék bármit aláírni. Sőt az ilyen utcai jövet-menet aláírásgyűjtőket messze el kell kerülni.
2013. máj. 22. 21:11
 5/11 anonim válasza:
Kedves #2 válaszoló! Tulajdonképpen korlátozottan cselekvőképes a kérdező.
2013. máj. 22. 23:55
 6/11 anonim ***** válasza:

köszönöm a pontosítást, így igaz, bár a kérdés szempontjából lényegtelen.

2013. máj. 23. 00:37
 7/11 anonim válasza:

A 14. életévét betöltött már "korlátozottan cselekvőképes" kiskorú. Vagyis nyilatkozatának érvényességéhez - általában - törvényes képviselőjének beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása szükséges. De már anélkül is tehet olyan személyes jellegű nyilatkozatot, amelyre jogszabály feljogosít, és köthet kisebb jelentőségű szerződéseket (akár munkaszerződést is), és önállóan rendelkezhet a munkával szerzett pénzeddel.

A kampány-ív aláírásának nincs semmiféle következménye, és szerintem még csak nem is minösül nyilatkozatnak (ahhoz gondolom személyes azonosító adatokat is meg kellett volna adnod, hogy hiteles legyen). Kampányban való részvételnél gyakorlatilag csak az aláírók száma a lényeges, nem az, hogy ki írta alá. Postai vagy emailcímet nem érdemes megadni, mert akkor spammolni fognak. Ha nagyon nyomnak, akkor kamuzz nyugodtan egy kitalált nevet, címet, vagy aláírást. Tehát ha nem ismernek személyesen, akkor írj alá valami álnevet (úgysincs jogosultságuk ellenörizni a személyazonosságodat). Persze, kamuzni nem illik, de hát nyöszgetve kényszeríteni sem :)

2013. máj. 23. 19:10
 8/11 anonim válasza:
46%

Az aláírás csak azért kellet, hogy számodra egy eskünek felel meg, hogy nem fogsz drogot használni!

Mi az a szemét szcientológusok? Gondolom az iskolátokban a drogmentes maraton volt jelen!

Ez egy olyan program, hogy körbefutják az országot, és megesketnek rengeteg gyereket, hogy nem fog drogozni!

Mi ebben a szemét?

Tudsz valamit tenni! Ne használj drogot, és megtetted azt amit ezek az emberek elvártak tőled!

Nyugi, senki nem fog zaklatni sem téged, sem a szüleidet!

2013. máj. 23. 22:31
 9/11 anonim ***** válasza:

Címet és telefonszámot soha nem szabad megadni!

De nem csak a szcientológusoknak hanem úgy akárkinek!Mert aztán zaklatnak levélben meg telefonon zaklatnak mindenféle hülyeséggel!

Anyám is beleesett ebbe a csapdába aztán elmagyaráztam neki hogy ez azért van mett minden hülyeségnél megadod a címed és a tel. számod!

2013. jún. 8. 22:33
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Szerencsére semm probléma. Kedves kilencedik! Nem, ez nem az iskolában volt hanem az utcán. Utólag kiderült hogy a kampány az iskolákan való drogfelvilágosításért ment ami nagyon szép és jó lnne ha nem a szcientológusok tartanák.
2013. aug. 15. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!