Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hány éves kortól lehet adózni?

Hány éves kortól lehet adózni?

Figyelt kérdés
Ugyanis van ez a google AdSense program, és itt adózni kell a bejött forintok után. Nah most az a baj hogy 16 éves vagyok, és adóbevallást nem tudom, hogy én csinálhatok-e? Állítólag az APEH-nél kell valami papírt kérni, mert még nem dolgozok, vagy én nem értem :S
2009. szept. 27. 13:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Amikortól van jövedelmed, akkortól kell adózni.

Tényleg az apehhoz kell fordulni, és valószínűleg kell csináltatnod adókártyát is.

2009. szept. 27. 13:06
 2/8 anonim ***** válasza:
45%
először is kell nem lehet :)és szerintem a munkáltató vonja le a bruttódból... ha jól gondolkozok nem kell foglalkozz vele mert kifizeti neked az adsense pontosabban már az adó nélkül jelenik meg nálad az összeg. de javítsatok k iha tévednék...én semmiképp nem foglalkoznék vele.
2009. szept. 27. 13:08
 3/8 A kérdező kommentje:
Már van valami adókártyám, mert csináltatni kellett a suliba, csak nem tudom mire jó :)
2009. szept. 27. 13:11
 4/8 A kérdező kommentje:
uccsó válaszoló, sajnos, de rosszul tudod :) Jó is lenne ha úgy lenne, nem kéne ezzel a sok szemét adózással törődni... nem értem miért nem vonják le, mért terhelik ezzel az embert. Tisztább munka lenne, és nem kéne futkározni ilyenek után.
2009. szept. 27. 13:12
 5/8 anonim ***** válasza:
45%
Az AdSense-nél érdeklődj szerintem, hogy ebből kell-e adóznod, van-e ez akkora jövedelem, hogy adót vonjanak belőle. Aztán meg az APEH-nél kérdezősködj, hogy az ilyen jövedelem után milyen formában kell adózni. Mert ha évente megkeresel vele mondjuk 500 forintot, akkor abból senki nem kéri, hogy adózz.
2009. szept. 27. 16:37
 6/8 igabcsy ***** válasza:

Sajnos eddig mindenki rosszul tudta.

Minden egyes ft-ból, amelyet bármilyen munkáltatótól jövedelemként kapsz adózni kell, függetlenül attól, hogy hány éves vagy.

Még 500 ft-ból is.

A munkáltatónak kötelessége az általa kifizetett munkabért és annak minden fajta vonzatait, (pl. járulékok) az adóhivatal felé bejelenteni.

A munkavállalónak pedig kötelessége vagy :

- önbevallóként következő év május 20-ig adóbevallást készítenie, vagy

- ha a munkáltatónál még akkor is alkalmazásban áll, és egyéb más jövedelmet máshonnan nem kapott, akkor a munkáltató elkészítheti a munkavállaló helyett az adóbevallást (de erre nem kötelezhető)vagy

- a munkavállaló úgy is rendelkezhet, hogy megbízza az adóhivatalt, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a munkavállaló helyett az adóbevallást (ez 2009-től élő dolog).

Tehát teljesen mindegy, hogy ki mekkora jövedelemhez jutott az adott évben, az mindenképpen adóköteles jövedelem. Az persze máskérdés, hogy létezik az adójóváírás fogalma, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos határ alatt a fizetendő adó jóváírásra kerül, így tulajdonképpen ft. levonására nem kerül sor.

Az adóazonosító számra azért van szükség, mert ezt a munkáltató fogja kérni, mégpedig az előbb említett adóhivatal okból, miszerint bejeletési kötelezettsége van az adóhivatal felé. És ezzel a adóazonosító számmal tudja beazonosítani, hogy kinek fizetett.

2009. szept. 27. 17:31
 7/8 anonim ***** válasza:
17:31 Most nem azért, de az első is leírta, hogy mikortól van jövedelmed.
2009. szept. 27. 17:33
 8/8 A kérdező kommentje:
És akkor nekem mi a teendő ezek után? Van adókártyám már adózhatok, vagy valami papír is kell hozzá? jövedelmem az nincs, mert még nem dolgoztam. Sokan mondják, hogy minek adóznál, úgyse törődnek vele, de én szeretem a tiszta munkát, ezért mindenképp szeretnék adózni, csak a menetét még nem tudom 100%-ig :S
2009. szept. 27. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!