Bíróságon az ajánlott levél is van olyan jó, mint a tértivevényes?
Amit eddig összeszedegettem a netről:
Ajánlott levél az 5. napon kézbesítettnek tekintendő.
Viszont ez postaládába is kézbesíthető, azaz nem kell feltétlenül aláíratni az átvételt, így a címzett mondhatja, hogy valaki kiszedte a postaládájából, ő nem kapta meg.
A tértivevény az ajánlotton felül kérhető a postán.
Ekkor a tértivevényt az átvevő aláírja, és nekem a posta visszahozza.
Na de: ha a címzett úgy gondolja, hogy ha nekem fontos azt a levelet átadatni, akkor neki ebből kára származhat, ezért nem veszi át. Így egy esetleges per során mondhatja, hogy ő nem tudott arról, ami a levélben állt.
Ezek szerint - ha az ajánlott feladási szelvény is bizonyító értékű a bíróságon - érdemesebb ajánlottan feladni a levelet, mert úgyis átvettnek kell tekinteni?
Csak akkor dobhatja be a postás, ha látja, hogy az a postaláda zárható. De előfordulhatnak gondok, úgyhogy küld inkább tértivevényesen.
Kézbesítettnek akkor számít (Be. szerint), ha:
A kézbesítés szabályszerű, ha a hivatalos iratot a címzett vagy helyette a külön jogszabály szerint átvételre jogosult más személy átvette. A hivatalos iratot szabályszerűen kézbesítettnek kell tekinteni, ha az irat átvételét, illetőleg a kézbesítési bizonyítvány (tértivevény) aláírását megtagadják.
A kézbesítési bizonyítvánnyal (tértivevénnyel) feladott hivatalos iratot a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át.
Köszönöm a válaszokat!
Hasznosak voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!